Organizatori za dječje sobe – praktična i jednostavna rješenja

Kao što svi roditelji znaju, gotovo je nevjerovatno koliko stvari je potrebno za samo jedno dijete. Igračke izviru iz gotovo svakog slobodnog ugla stana ili kuće.

Ako imate maleno dijete, potreban vam je prostor za odjeću, dekice, pelene, prostirke za presvlačenje i sitnice. Kako dijete raste, tako raste i odjeća, broj igračaka se množi, jednako kao i broj knjiga.

Veće dijete zahtijeva još više toga: više igračaka, više odjeće, više knjiga, više stvari povezanih sa školom… Posebno je važno da u svakom stadijumu razvoja pronađete prostor u kojem će te važne stvari djetetovog života imati svoje mjesto i svoj prostor.

Evo kako organizovati prostor koristeći organizatore za dječje sobe:

Omiljene predmete možete izložiti na policama, vješalicama, dok preostale možete nakon igre “spremiti na spavanje” u, na primjer, ladice ispod kreveta, ukrasne kutije od kartona, plastike ili drveta, košare, ormare… Možete nabaviti viseće vreće i objesiti ih na plafon ili na zid. Školske torbe moguće je držati iza vrata, gdje nisu upadljive, ali su u svakom trenutku dostupne.

Organizatori za dječje sobe u ormarima

Najpraktičniji prostor za pohranu stvari u dječjoj sobi jeste ormar. U ormaru treba da se nalaze stvari koje dijete (ili roditelj) koristi svaki dan, a to su odjeća, knjige, školski pribor ili igračke. Rjeđe korištene predmete smjestite u dno ormara, a često korištene predmete smjestite naprijed, gdje su jednostavno i lako dostupni.

oragnizatori za ormare za djecje sobe

Možete ormar urediti onako kako to vama najbolje odgovara. Ako je dijete maleno, stvari koje ono koristi spustite na njegovu visinu. Vjerovatno vam, dok je dijete manje, neće biti potrebno toliko prostora za vješanje stvari, pa dodajte ladice, police i kutije.

Organizatori u vidu polica i kutija na policama

Visina police mora rasti sa visinom djeteta. Ako su stvari poslagane na veću visinu od dohvata dječjih ruku, dijete će vremenom željeti da dohvati i sruši neke stvari sa police, što može da ugrozi bezbjednost. Da možete koristiti istu policu tokom dužeg vremena, koristite montažne police koje se mogu prilagoditi visini djeteta.

Ako naknadno kupujete policu, jednostavna polica od prirodnog drveta, jele ili bora, uklopiće se u svaki prostor. Jednako lijepo će izgledati polica obojena u bijelo ili u skladnoj pastelnoj boji već namještene dječje sobe.

police organizatori djecje sobe

Otvorene police prikladne su za slikovnice, knjige i niz malih predmeta, fotografija i igračaka. Svako dijete voli da ima barem jednu kutiju sa poklopcem za spremanje omiljenih malih igračaka. Nabavite nekoliko kartonskih kutija. Boje kutija možete prilagoditi boji zidova i posteljine u dječjoj sobi.

Policama možete odvojiti dio za spavanje od prostora za igru i učenje.

Ispod dovoljno dugačke radne ploče ili stola za igranje, možete organizovati police za predmete, igračke i hobije.

Kod polica dubine veće od 25 cm nepraktično je djetetu da pronađe igračke ili bilo koji odloženi predmet. Možete kupiti gotove kutije.

organizacija djecje sobe

Zavisno od boje namještaja, drvene kutije su lijepe, a ako je drvo zaštićeno, može se oprati od olovke ili bojica. Plastične kutije različitih boja trajne su i sigurno ćete naći prikladne dimenzije koje odgovaraju dubini i visini police.

Kartonske kutije možete nakon nekog vremena ponovno ukrasiti novim papirom u novoj boji i dezenu. I sa malim detaljima sobu ćete učiniti interesantnijom.

Svaku kutiju namijenite za određeni sadržaj, a veća djeca mogu sama odrediti gdje će stajati male igračke i pribor. Na papirić ili šarenu naljepnicu mogu napisati sadržaj kutije i nalijepiti.

kutije-organizatori-djecje-sobe

Ladice i kutije ispod kreveta

Ladice ispod kreveta su dobro mjesto za pohranu igračaka.

Ladice bi morale biti na točkićima koje s lakoćom otvaraju. Ako ladice naknadno kupujete, nastojte da imaju točkiće i da se sastoje od dvije do tri ladice, a ne u cijeloj dužini kreveta.

Osim otežanog rukovanja, ladica po cijeloj dužini kreveta bi ionako morala biti podijeljena u nekoliko djelova zbog bolje organizacije prostora.

organizatori djecje sobe

Zavisno od visine donjeg ruba kreveta, možete postaviti plastične kutije za pospremanje stvari.

Ako niste kupili kutije na točkiće, onda bolje da su od laganog plastičnog materijala za lakše izvlačenje. Na svaku kutiju mogu se nalijepiti natpisi i sadržaj u kutiji za stariju djecu.

Dobrim rasporedom polica, kutija i ladica za pospremanje stvari, prostor u dječjoj sobi biće potpuno iskorišten i uredan.