Snježni cvijet, elegantni praznični ukras za dom

Kao i mnogi trendovi što se dizajna tiče, još je jedan potekao iz Skandinavije i može se u ovo pretpraznično vrijeme primijetiti na brojnim profilima Instagram kreativaca.

Radi se o papirnim ukrasima, tačnije papirnim zvijezdama, pahuljicama i drugim magičnim zimskim oblicima koji krase zidove i prozore kao visilice. Ono što je posebno interesantno kod ovih ukrasa jeste činjenica da ih je jednostavno napraviti kod kuće, odnosno mogu nastati iz igre i lijepih trenutaka provedenih s ukućanima. Tako će se ovi papirni ukrasi savršeno uklopiti u ovogodišnju prazničnu priču jer ne zahtijevaju posebnu pripremu ni kreativni talenat, već samo volju i preciznost.

 

 

Snöblomma

Iako svi papirni ukrasi izgledaju tako privlačno, nježno i savršeno za praznični dekor doma, jedan od najljepših oblika popularizovali su Skandinavci i nazvali ga snöblomma. U doslovnom prevodu ovaj se snježni cvijet sastoji od nekoliko slojeva papira, presavijenog poput lepeze, pa konačni rezultat ima eteričnu notu koja jednako lijepo izgleda dok propušta svjetlost na prozoru ili okačena na zid. Manje primjerke snježnog cvijeta možete koristiti kao ukras za prazničnu trpezu. U kućnoj varijanti snöblomma se može izraditi od papira za pečenje koji ima prozračni kvalitet te će savršeno zaokružiti utisak, ali naravno da se može izraditi i od čvršćih papira i onih u boji. Najčešći odabir ipak je bijeli, da bi se dočarala elegancija ukrasa.

Uz kućne varijante izrade snježnog cvijeta koje se mogu pronaći na profilima poznatih skandinavskih blogera, moguće je i kupiti snöblomma ukrase, a najpopularniji su oni poznatih brendova koji se svake godine rasprodaju u rekordnom roku uprkos prilično visokoj cijeni.

Ali ljepota praznika je u zajednički provedenom vremenu pa zato ipak možda bolje izabrati da s ukućanima izradite snježne cvjetove, koji će odisati dozom vaše kreativnosti, ali i uloženog truda. A ovi su ukrasi toliko lijepi da ćete ih poželjeti gledati u domu cijele godine.