Kako sačuvati namještaj od mačjih kandži?

Mačke nam ne grebu namještaj zato što su bezobrazne ili da bi nas nervirale. To je njihov urođen poriv kojim ostavljaju svoj miris i obilježavaju teritoriju.

Uništavanje namještaja može postati prošlost, i sve što je potrebno jeste malo strpljenja i poneki koristan trik. Međutim, ukoliko ste čuli da je jedan od dobrih načina da spriječite grebanje tako što ćete mački hirurški odstraniti nokte, o tome ni ne pomišljajte.

Ova praksa posljednjih decenija odomaćila se u SAD i nažalost prenijela i u druge dijelove sveta.

Srećom, u sve većem broju zemalja ova operacija, osim ako nije preporučena iz zdravstvenih razloga (gangrena, tumori, infekcija) postaje zabranjena i svrstava se u okrutnost nad životinjama.

Poznati američki veterinar Kristijan Šeling objašnjava da ova intervencija nije poput manikira, kao ni da mačje kandže nisu poput noktiju kod ljudi. Naime, nokti su kod mačaka čvrsto pripojeni za kosti šape, i kako bi se uklonili, mora se odstraniti i dio kosti unutar mačje šapice. Najprecizniji naziv ove intervencije trebao bi biti amputacija, s obzirom na to da se uklanjaju poslednji zglobovi mačjih „prstiju“.

– Ovo je veoma bolna operacija, s dugim i bolnim periodom oporavka. Iako će trpjeti strašne bolove, mačka će morati da hoda, skače, da koristi posip. Važno je naglasiti da je mačja anatomija dovedena gotovo do savršenstva, jer su ovo graciozne, spretne i veoma agilne životinje. Kandže su veoma važan dio mačjeg života, jer su sastavni dio šape koji im omogućava da se lagodno kreću, a važne su i pri samoodbrani i tokom lova – objašnjava ovaj poznati veterinar i profesor iz Kalifornije.

Kako kaže, brojni su načini da svojoj maci skratite kandžice i tako zaštitite pokućstvo. Najpre, u salonu za njegu ili kod veterinara svojoj maci možete skratiti nokte.

Tu je i više nego zanimljiv izum pod nazivom Soft paws (meke kandže). Naime, na noktiće mačaka stavljaju se silikonske kapice koje čak dolaze u različitim bojama, pa ako ste pobornik mode i novih trendova, vaša maca očas posla može dobiti nalakirane nokte. Ove kapice namenjene su isključivo kućnim mačkama i sprečiće oštećenje namještaja. Prodaju se u pakovanju od 40 komada (što je količina dovoljna za četiri do šest meseci) po ceni od 18,95 dolara. U SAD je ovaj proizvod na tržištu od 1990. godine, izumio ga je veterinar Tobi Veksler i Amerikanci ga više nego rado koriste.

Kako se još možemo riješiti grebanja?

Prije svega, ovu mačju naviku ili možda je bolje reći urođeni poriv najprije morate prihvatiti. Ona to ne radi da bi nas nervirala ili uništavala namještaj. Ali, ako to već čini, evo kako da je usmjerite u pravom smijeru:

– Obezbijedite svojoj mezimici grebalice koje će koristiti umjesto namještaja. Ukoliko je u početku sumnjičava, sjedite na pod i pokažite joj kako bi s ovom „napravom“ trebalo da se igra.

– Ukoliko se ipak ne sklanja od namještaja, postoji nekoliko načina da ga zaštitite. Ili dio koji mačka voli da grebe (najčešće naslon za ruke ili stranicu) prekrijte dekorativnom tkaninom, čaršavom, oblijepite ga dvostrano lepljivom selotejp-trakom ili aluminumskom folijom. Tako će shvatiti da namještaj nije njena grebalica već nešto što vi koristite u druge svrhe, a ni osećaj pod noktima joj se neće naročito dopasti. Naravno, kako cijelu kuću ne biste oblijepili trakama i folijom, na mjesto komada namještaja koji voli da grebe postavite grebalicu, ili je stavite tik uz to mjesto.

– Dobar način ispravljanja neželjenog ponašanja je da kad niste kod kuće mački zabranite prolaz do omiljenog komada koji želi da grebe, a kad ste u domu, svakog puta kad krene „u napad“, zaustavite je i ponudite joj drugo mesto za grebanje.

– Ako joj je nova igačka neobična, to se najčešće dešava malim macama, možete joj pored grebalice davati hranu ili se igrati s njom pored grebalice, kako bi za nju vezala pozitivne asocijacije. Možete na grebalicu natrljati i malo mačje trave.

– Grebalica bi trebalo da bude u prostoriji u kojoj vaša maca spava, a bilo bi sjajno da ih ima i više u stanu, na primjer u spavaćoj i dnevnoj sobi. Mačke najčešće grebu kad se probude ujutru, ili tokom noći kad svi spavaju.

– Kazna nikad nije dobar način vaspitanja, pa je izbjegavajte. Uvijek će prije uroditi plodom ako joj skrenete pažnju i ponudite alternativu. Mačke su robovi navika, pa je potrebno vrijeme da ih promijene i steknu nove.

– Grebalice moraju biti teže od mačke, stabilne i stamene da se mačka ne bi povrijedila ili prevrnula dok ih koristi. I da uvijek bude visine tolike da mačka može skroz da se protegne dok grebe.

– Odličan izbor je i Feliway – sintetički mačji feromoni u bočici, kojim možete naprskati namještaj tako da maca osjeti da je to mjesto već obilježila i može lako izgubiti interesovanje za grebanjem.

Zašto mačke grebu?

Da bi obilježile teritoriju. One tragovima koje ostavljaju obilježavaju svoje mjesto i ostavljaju miris. U mačjim šapama nalaze se mirisne žlijezde kojima obilježavaju svoju teritoriju. Grebanjem po kući maca označava da je to njen prostor i „boji“ ga svojim mirisom.

Da bi vježbale. Ovo je odlična fizička aktivnost za mace, jer istežu i jačaju mišiće. Svojevrsna mačja joga.

Iz čistog zadovoljstva. Macama je ovo svojevrsna igra u kojoj pobjeđuju, jer na kraju vide rezultate svog rada – poderotine na grebalici ili našem namještaju kad se zatrče na njega i pokažu svoje kandže.

 

magazin Mačka