Počinje 65. Berlinale

Filmski festival u Berlinu otvoriće večeras kostimirana drama “Nobody Wants the Night” španske režiserke Izabel Koisket sa oskarovkom Žilijet Binoš.

Smješten u ledene tundre Grenlanda sa početka 20. vijeka, film je istinita priča o Džozefini Piri, tvrdoglavoj supruzi američkog avanturiste Roberta Pirija koji je u nekoliko navrata dolazio do Sjevernog pola.

U filmu Džozefina 1908. kreće u potragu sa Robertom (Gejbrijel Bern), uz pomoć mlade Eskimke Alake za koju se ispostavlja da je ljubavnica njenog supruga. Alaku igra Japanka Riniko Kikući koja je bila nominovana za Oskara za ulogu u filmu “Vavilon” 2006.

FIlm je dijelom sniman u udaljenim delovima Norveške gde je su snimani dijelovi filma “Imperija uzvraća udarac” koji se dešavaju na planeti Hot.

“Nobody Wants the Night” jedan je od 19 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Berlinala – Zlatnog medvjeda, koji će na ceremoniji 14. februara uručiti predsjedavajući žirija, američki režiser Daren Aronofski.

Ovo je sedmi film Koiksetove na Berlinalu, poslije filmova “Mu Life Without Me” i “Elegy”. Koisket je tek druga žena čiji je film otvorio festival i jedna od tri u takmičarskom programu prvog velikog evropskog filmskog festivala u godini.

Među takmičarima čiji će filmovi biti prikazani tokom 11 dana festivala su njemački režiser Verner Hercog koji stiže sa “Queen of the Desert”, filmom gde Nikol Kidman glumi britansku avanturistkinju i špijunku Gertrudu Bel a Robert Patinson T.E. Lorensa.

Povučeni američki režiser Terens Malik predstaviće dugo očekivani “Knight of Cups” gde Kristijan Bejl igra holivudskog scenaristu uvučenog u ljubavni trougao sa dvije žene – Kejt Blančet i Natali Portman.

“Taxi” je treći film iranskog disidenta Džafara Panahija od kada je dobio zvaničnu zabranu da snima filmove 2010. i premijerno će biti prikazan u glavnom gradu Njemačke.
“Ja sam režiser. Ne mogu da radim ništa drugo osim da snimam filmove. Film je moj način izražavanja i svrha mog života”, poručio je Panahi koji, zbog toga što mu je zabranjeno da putuje, neće prisustvovati premijeri filma.

Američki TV režiser Endru Hejg učestvovaće u trci sa dramom “45 YEars” gde Šarlot Rempling igra ženu koja gleda kako joj se brak raspada.

U godini punoj filmova o ženama, Lea Sejdu, najnovija Bond devojka, igra u adaptaciji romana “Dnevnik sobarice” Benoe Žakoa.

Latinoamerički film predstavlja Čile sa filmom “The Club” Pabla Larena i dokumentarac “The Pearl Button” Patrisija Guzmana. Piter Grinavej predstavlja svoju meksičku koprodukciju “Eisenstein in Guanajuato” dok je Gvatemala poslala svoj prvi film u konkurenciji za nagradu – “Ixcanul Volcano” Hajroa Bustamantea.

Prošle godine azijski filmovi su pokupili većinu glavnih nagrada uključujući nagrade za najbolji film i najboljeg glumca za “Black Coal, Thin Ice”.

Ove godine, Ven Džijang će braniti boje Kine najnovijom gangsterskom komedijom smještenom u 1920. “Gone with the Bullets” a japanski režiser Sabu će predstaviti ljubavnu priču “Ćasuke's Journey”.

Novinarka Anke Westpal, koja dvije decenije prati festival, kaže da su organizatori pronašli pravi balans između političkih filmova karakterističnih za Berlinale i filmskih “teškaša”.
“Takmičarski program djeluje obećavajuće”, rekla je ona AFP-u. “Berlinale je proteklih godina pokušao da poboljša profil otkrivanjem mladih, manje poznatih režisera. Sada se vratio velikim autorima”.

Izvor – Agencije