Kako pravilno koristiti smjelije boje u enterijeru?

Kada je u pitanju korišćenje boja u enterijeru, ljudi uglavnom imaju prilično podijeljena mišljenja…

Jedni vole neutralne nijanse i drže se provjerenih kombinacija u skoro svim prostorima, dok su drugi više okrenuti ka nekim živahnijim i dinamičnijim tonovima. Boje su, dakle, prilično lična stvar. One imaju tu moć da kod nas izazovu određene emocije – bilo pozitivne, ili negativne, pa se slobodno može reći da je biranje one idealne kombinacije slično biranju omiljenog kolača u poslastičarnici.

patrickmele.com

Ukoliko pripadate ovoj drugoj grupi ljudi, i spremni ste za malo smjelije eksperimentisanje živopisnijim bojama, savjet stručnjaka je da se odlučite za jače tonove ali ne i previše napadne. Dovoljno je da boje budu jake taman toliko da mogu dobro definisati prostor, i poslužiti za isticanje nekih posebnih dijelova namještaja, tekstura ili ostalih elemenata.

Još jedan dobar savjet je da se držite različitih varijacija jedne iste boje. To će održati harmoniju u prostoru i dati osjećaj dubine domu. Primjera radi, ukoliko se odlučite za plavu boju u spavaćoj sobi, pronađite tri njene nijanse koje ćete kombinovati sa bijelim ili crnim detaljima. Manji prostori možda imaju više benefita od svjetlijih nijansi, ali ukoliko povučete mudre poteze pri izboru boja – budite ubjeđeni da će i male sobe savršeno prihvatiti šarenilo.

 

patrickmele.com

Izbegavajte ipak smjele boje na ulazu. Razlog je više nego očigledan – ne želite da vas boja predsoblja prerano “udari” u lice. Dobro je ući u prostor i pustiti da boja postane smjelija kako napredujete kroz dom. A boja svakako ne mora doći samo od zidova i tekstila, već se slobodno možete odlučiti i za neke zanimljive pozadine, odnosno tapete koje polako ali sigurno postaju apsolutni hit kada je dekoracija enterijera u pitanju.

Još jedan odličan način za mješanje smjelih tonova je da pogledate na suprotnu stranu kruga boja. Ako imate plavu boju u sobi, pomješajte malo narandžaste i crvene boje. Ovakav potez će odmah ubrizgati više energije u prostor. Isto tako, ako pokušavate da postavite određeno raspoloženje u prostoriji, korišćenje smjelih boja je odličan način da date izjavu i postavite ton. Zbog svojih energetskih moći, smjele boje najbolje pristaju prostorijama u kojima ne boravimo tokom cijelog dana – trpezarije, hodnici, kupatila pa i radne sobe odnosno kućne kancelarije su sjajni prostori za unošenje smjelijih i jačih boja.

I za kraj savjet – držite se jedne porodice boja (različiti tonovi zelene ili plave, na primjer) umjesto konkurentskih boja. Ovo može stvoriti hladan monohromatski efekat. Koristite boju u raznim tkaninama u prostoriji kako biste sve povezali u jednu originalnu cjelinu. Korišćenje svjetlijih nijansi iste boje u cjelosti takođe će pomoći da se sve poveže na suptilniji način, dok se smjele boje mogu koristiti za davanje posebnog šmeka – akcenata koji će pomoći da se naglase posebni dijelovi doma.

 

patrickmele.com