Plave trpezarije su apsolutni hit

Zašto volimo plavu? Vjerovatno zato što uz nju sve postaje jasnije, prostranije, otmenije i elegantnije. Ova boja nas smiruje, povezuje sa okolinom, u nama budi osjećaj mira i spokoja, pa je zato idealna za korišćenje u gotovo svim prostorijama. Dobra stvar je što plava dolazi u mnogo različitih nijansi, pa tako uvijek možemo birati između ponoćno plave, nebesko plave, azurno plave, kraljevsko plave, mastilo plave, tirkizne… ma samo izaberite!

Upravo je ta svestranost karakteristika koja ovu boju čini idealnom za upotrebu u brojnim postavkama, pa samim tim i u trpezariji. Raduje nas što plave trpezarije polako ali sigurno postaju trendy, a ukoliko i vi djelite naše oduševljenje, onda evo par savjeta kako da i svojoj dodate malo tog posebnog plavetnila:

Plavi lusteri

deavita

Luster će vašoj trpezariji pomoći da dobije ne samo klasičan već i prefinjen izgled, a plavi luster će sve to samo dodatno naglasiti. Zamislite samo scenu – bijeli plafon, plavi luster i žuti tepih, pa ko bi ostao ravnodušan na jedan ovakav prizor? Ukoliko za svoju trpezariju ne želite baš potpuno plavo osvjetljenje, onda se radije odlučite za neku svjetliju plavu nijansu, ili bar neki neutralniji luster sa povremenim plavim akcentima.

Plava u svim djelovima

decopard

Koliko god ovo čudno zvučalo, smjelo korišćenje plave će nesumnjivo privući i zadržati pažnju. To se odnosi i na zidove, stolice i ostatak namještaja. Možete, takođe, odabrati i neki poseban dio trpezarije i obojiti ga u tamniju nijansu, dok ostatak prostora slobodno može biti u nešto svjetlijim tonovima. Na ovaj način će trpezarija već na prvi pogled djelovati upečatljivo i senzacionalno.

Plava umjetnička djela

 

decopard

Malo plave na umetničkim djelima nikome ne može naškoditi! A posebno ne onim zidovima koji su odlučili da zadrže svoju bijelu boju čak i u moru plavetnila. Odaberite zato slobodno neku sliku većih dimenzija sa morskim motivima, ovo može biti prilično dobar kontrast koji će sve vaše goste ostaviti bez daha. Ukoliko ne volite grandiozne komade, uvijek se možete odlučiti za nekoliko manjih plavih slika sa lijepim i upečatljivim (primera radi zlatnim!) ramom – to bi trebalo da proizvede otprilike isti efekat.

Plavi zidovi i namještaj

 


Ovo je poseban dobar look u svim onim trpezarijama gde stolovi i stolice nisu najbolje usaglašeni. Upravo zahvaljujući tom “rasparu” dobija se mogućnost dodatnog poigravanja plavom bojom. Primjera radi, ukoliko imate veliki drveni trpezarijski sto, umjesto da njega prekrijete plavim stolnjakom uvijek možete stolice “obući” u plavo. Isto tako, ukoliko su samo zidovi obojeni u plavo, stolice i sto mogu slobodno zadržati svoj drveni izgled ali ih onda morate obogatiti ponekim plavim detaljem poput plave staklene vaze, ili neke veće plave keramičke činije.

 

Izvor: decoist