Kako popraviti držanje tijela

Vrlo često kod odraslih i djece ljekari ukazuju na lošu posturu, odnosno loše držanje tijela. Danas djeca imaju veliki problem sa držanjem tijela zbog toga što puno više vremena provode ispred TV-a i računara nego vani na igralištu.

Sigurno ovom problemu doprinosi nošenje neprikladno teških školskih torbi, manjak prostora u školi zbog čega niži razredi nemaju fizičko vaspitanje u fiskulturnim salama i neprikladne stolice i klupe. Kod odraslih dolazi do problema zbog višesatnog sjedanja na poslu pred računarom ili dugih sati vožnje zbog posla kao i manjak rekreativnih aktivnosti.

“Ispravi se, ispravi. Stojiš pravo, bravo, bravo!” Sjećate li se ove rečenice koju su naše učiteljice izgovarale u prvom razredu da bi nas naučile pravilnom držanju.

Loše držanje tijela je samo loša navika. Hajde da je promijenimo. Jer, vremenom loše držanje počinje da utiče ozbiljno na kičmu, kukove, koljena i ramena, što povlači razne mišićne bolove. Ako uz to imate koji kilogram viška i slabu fizičku aktivnost, imaće te ozbiljan zdravstveni problem.

Prvo je važno da sami utvrdite da li imate loše držanje. Test se radi pred ogledalom. Napravite dvije fotografije cijeloga tijela pred ogledalom. Jednu kako stojite sa strane, a drugu kako stojite naprijed (morate stajati tačno onako kako stojite inače). Uočite položaj vaših ramena, kukova i leđa, kao i položaj vaših stopala. Lako je uočiti nepravilnosti.

Evo nekoliko savjeta kako da svoju lošu naviku zamijenite dobrom navikom – korigovanjem svoga stava. Navika je ono što učimo, pokušajte da naučite i ovo.

  • Sve počinje s jutrom. Obavezno se dobro protegnite u krevetu, ustanite malo ranije da se razbudite i prošetajte po kući.
  • Pred ogledalom započinje korekcija držanja tijela, pokušajte s ovim trikovima: zamislite da vam neko vrat vuče ravno prema tavanici; ramena pomjerite lagano unazad; ispravite ih i opustite u toj pozi; uvucite trbušne mišiće; neka su vam noge postavljene u ravni sa kukovima; rasporedite težinu ravnomjerno na oba stopala, opustite ruke pored tijela.
  • Sad sjednite udobno, stopala moraju biti ravno na podu, koljena u ravni s kukovima, zadnjica postavljena na sam kraj stolice, naslon stolice treba da daje oslonac leđima (ponekad je potrebno postaviti jastučić iza leđa). Ako ne možete da sjedite ovako, znači da vaša stolica nije prilagođena vašoj visini.
  • Razmislite o časovima joge ili pilatesa da ojačate trbušne mišiće i karlični dio jer nam ti mišići drže tijelo.
  • Ispravite leđa i spojite lopatice ramena i držite tako 10 sekundi. Ponovite ovaj postupak više puta, posebno ako dugo sjedite na poslu i u školi.
  • Lezite na leđa, raširite noge i ruke i pravite pokrete kao kad hoćete da napravite “anđela” u snijegu. Dok ležite na leđima, podignite noge zajedno da zaklope ugao od 90 stepeni s trupom. Potom noge spustite i opustite se, vježbu ponoviti 10 puta.
  • Iz ležećeg položaja podižite noge i ruke zajedno tako da samo stražnjica ostane na podu, kao da formirate slovo V. Ostanite kratko u tom položaju, šest do osam sekundi, pa se opustite. Ponovite vježbu 10 puta.
  • Lezite na stomak, spojte dlanove na potiljak, podižite glavu i gornji dio leđa pa se opustite. Ponovite vježbu 10 puta.

Imajte na umu da je važno da se podsjećate na pravilno držanje i ove vježbe. Biće vam potrebno 30 do 60 dana da vam ovo postane navika, a pravilno držanje potpuno prirodno.