Stanje alarmantno: Banjalučanka Danka Milosavac rođendan proslavlja u karantinu u Italiji

Prema posljednim informacijama od posljedica zaraze virusom korona u Italiji je od prvog evidentiranog  slučaja do danas umrlo oko 630 pacijenata, dok se ukupan broj zazaženih procjenjuje na oko 9.172 slučaja.

Među građanima Italije vlada panika, a nakon što je nastava u svim školama i univerzitetima otkazana do početka aprila, od sutra se očekuje i zatvaranje svih većih centara. Da je stanje itekako alarmantno i zahtjeve pojačane mjere opreza, za naš portal potvrdila je i Banjalučanka Danka Milosavac, koja sa porodicom trenutno živi jednom manjem mjestu u blizini Bolzana, na sjeveru Italije.

“Narod je uspaničen, stanje se mijenja iz sata u sat. Od juče nam je zabranjeno kretanje, pa građani ne mogu ni do susjednog mjesta, osim ukoliko imaju dozvolu od firme ili doktora. Uvedene su mjere predostrožnosti i u provinciji gdje se ja nalazim, iako je u tom mjestu zabilježen mali broj zaraženih virusom korona”, rekla nama je Danka Milosavac.

Pojedini ugostiteljski objekti u gradu Bolzano su privremeno zatvoreni, sve manifestacije su otkazane, a nadležne institucije apeluju na građane da nose zaštitne maske i drži rastojanje od najmanje 2 metra, dok je za one koji se ne budu pridržavali uputstava predviđena zatvorska ili novčana kazna od 350 evra.

“Sredstva za dezinfekciju postavljena su posvuda na javnim mjestima, a u bolnicama su sve posjete otkazane. Do ljekara može doći samo onaj ko posjeduje potvrdu da je naručen. Takođe, otkazane su sve operacije koje mogu da sačekaju”, dodaje Danka Milosavac.

Ona ističe da je strah među građanima primjetan, što potvrđuju i podatak da domove mještani Bolzana napuštaju samo po potrebi.

“U prodavnicama ponestaje hrane koja može duže da traje i sredstava za higijenu, ali namirnica i vode za sada i dalje ima dovoljno. Na ulazu i izlazu iz grada postavljeni su karabinjeri, koji kontrolišu sva kretanja stanovništva”, zaključuje Danka.

(Banjaluka.net)