Kako organizovati dnevnu sobu bez TV-a?

Ali šta učiniti kada se televizija trajno ukloni iz dnevnog boravka? Da li ste nekada razmišljali o tome kako bi vaš dnevni prostor izgledao bez tv-a kao glavnog predmeta sobe? Dnevni boravak je višenamjensko mjesto u kući: tu primamo goste, opuštamo se uz omiljenu knjigu, muziku ili jednostavno odmaramo nakon stresnog dana na poslu.

 

S54

 

S54

 

S 54

 

No, kako su površine naših stanova postajale sve manje i manje, dnevna soba se skoncentrisala na TV kao centralni element čitavog prostora. Ipak, dobra vijest je u tome što neki ljudi ipak više vole da ostave televizor u drugoj prostoriji i sačuvaju dnevnu sobu kao posebnu oazu mira. Kada se izgubi glavna referenca, dekorativni predmeti dobijaju na značaju i prostor zauzima širi izbor predmeta, kao što su fotelje i sofe, stočići, ugaoni stolovi, biljke i ukrasni predmeti.

Obično se dnevna soba postavlja u okruženja sa velikim prozorima koji omogućavaju sunčevoj svjetlosti da uđe u prostor, ugrađujući se kao vodeći elementi okruženja. U nekim slučajevima moguće ih je integrisati u balkon ili dvorište, ako ih ima.

Pored sofa i fotelja, koje u dnevnim sobama dobijaju više ličnosti kao ukrasni predmeti, stočići za kafu i ugaoni stolovi su takođe neophodni u momentima dok ispijate svoju šolju kafe ili čaja. Isto tako, dnevne sobe su idealan prostor za izlaganje kućne biblioteke ili omiljenih ukrasa što dodatno unosi dinamiku u ovaj dio doma.
Na kraju, pomjenimo i to da je za dnevnu sobu ponekad predviđen prilično skučen i mali prostor, ali to ne znači da se u tom slučaju treba zanemariti udobnost i estetika. Naprotiv, čak i tada je potrebno biti kreativan i iskoristiti sve raspoložive elemente kako bi se stvorilo prijatno mjesto – položaj i veličina namještaja su ovdje prioriteti koje uvijek treba imati na umu.