Rješenja koja će uvenule sobne biljke vratiti u život

Sobne biljke divan su ukras svakom domu, ali ako su uvenule i nisu nam baš na ponos. Ali i kada se čini da je biljka izdahnula i da joj spasa više nema moguće je vratiti je u život. Prvo treba dijagnosticirati u čemu je problem, a onda se poslužiti s idućih 4 rješenja koja će uvenulom sobnom bilju udahnuti novu živost.

1. Simptom: Mekani, žućkasti listovi
Dijagnoza: Previše vode
Lijek: Provjerite zemlju u kojoj je biljka posađena. Ako je vlažna ili mokra zalijevajte je puno rjeđe. Pazite da tegla ima rupice na dnu kroz koje će isteći višak vode.

2. Simptom: Smeđi, prhki listovi koji otpadaju
Dijagnoza: Nedovoljno vode
Lijek: Zalijevajte biljku sve dok voda ne prestane curiti kroz rupice na dnu tegle, i činite to svaki put kad je zemlja suha na dodir. Međutim, nemojte pretjerati. Koliko vode biljci treba ovisi i o godišnjem dobu. Ako, na primjer, koristite klima uređaj zemlja će brže postati suha. U tom slučaju možda nećete morati biljku zalijevati češće, već će biti bolje da povećate količinu vode koju dajete biljci svaki put kada je zalijevate.

3. Simptom: Tanka paučina i sićušni insekti
Dijagnoza: Štetnici
Lijek: Tri najuobičajenije vrste štetnika koje napadaju biljke su crvi (vrlo sitni insekti i svilenkasta paučina), lisne uši (sitni tamni insekti koji se prilijepe na lišće i stabljiku) i bijele mušice (sitni bijeli ili žuti insekti nakupljeni ispod listova). Ovi sitni insekti mogu se sa zaraženih proširiti na zdrave biljke zbog čega je bitno izolirati bolesnu biljku čim primijetite simptome.

Želite li biljke liječiti organskom otopinom, običnoj vodi dodajte medicinski alkohol (ili votku) i otopinom nježno brišite listove i stabljiku jednom tjedno, najmanje tri sedmice za redom. Kako biljka ne bi dodatno bila izložena stresu, dok je brišete držite je podalje od sunčeve svjetlosti i vrućine.

Za manje biljke jednu kašiku alkohola otopite u dvije šoljice vode, a za veće biljke u 3,5 litre vode dodajte ne više od pola šoljice alkohola.

4. Simptom: Uvelo, umorno lišće i niska razina zemlje u tegli
Dijagnoza: Nedostatak hranjivih tvari
Lijek: Biljke u tegli žive u ograničenoj količini zemlje, a hranjive tvari iz te zemlje s vremenom nestaju. Uz to, sa svakim zalijevanjem zajedno s viškom vode iz tegle iscuri i malo zemlje. Traži li vaše bilje dodatne hranjive tvari probajte ga nahraniti na najprirodniji način – posipajući listove čaja ili zrna kave po zemlji.

Najjednostavnija alternativa biće da dodate u teglu svježu zemlju. Podignite biljku zajedno s korijenom iz tegle i dodajte malo svježe zemlje na dno ili samo na već postojeću zemlju dodajte tanak sloj nove zemlje.

Izvor – zadovoljna.hr