Napravite sami policu

Ovo je projekat u kojem možete koristiti mornarski konopac za pravljenje viseće police. Pritom, ne morate bušiti dosta rupa u svojim zidovima, jer je za nju dovoljna samo jedna kuka.

Potrebno vam je: bušilica sa burgijama, jači, odnosno deblji konopac, jake makaze, stege, farba i četke za farbanje, dva pravougaona komada šperploče ili iverice.
enterijer-dizajn-ideje-uradi-sam-polica (6)

Uputstvo:

-Dva komada iverice ili šperploče koje ste odabrali za ovaj dizajn, treba da budu istih dimenzija. Možete ih sami oblikovati ručnom testerom ili kupiti već spremljene komade. Ukoliko smatrate da je potrebno, možete šmirglom detaljno obraditi njihove ivice.

– Postavite jedno parče drveta na drugo i koristite stege kako biste ih zadržali u tom položaju.

enterijer-dizajn-ideje-uradi-sam-polica (4)

-Kada postavite stege i drvo na određeno mjesto, uzmite bušilicu i probušite rupe koje su dovoljne za debljinu konopca u svakom uglu pravougaonog drveta. Ako vam se čini preteškim, ne morate bušiti oba komada odjednom, ali pažljivo izmjerite i obilježite mjesta za sve rupe na obje daske i bušite jednu po jednu. Vodite računa da rupe budu na istim mjestima na obje daske, kako bi vaša polica bila ravna.

-Kada završite sa bušenjem rupa, ofarbajte ivice dasaka u neku jaku i zabavnu boju. Ovaj dio uputstva nije obavezan i ovdje možete dopustiti svojoj kreativnoj strani da radi šta god želi. Možete ofarbati cijelo drvo ili samo ivice, a možete ih ostaviti onakvim kakve jesu.

-Sljedeći korak je sječenje konopca. Isijecite pažljivo četiri komada konopca iste dužine. Sijecite ih sa duže strane, otprilike jedan i po metar u dužini, kako biste mogli da napravite lijepe čvorove. Ova mjera može zavisiti od visine vašeg plafona, a i same visine na koju želite da postavite policu. Dakle, prije ovog dijela, odaberite visinu svoje police i potom pažljivo sijecite. Jedno je važno: ako vam konopac bude duži nego što je potrebno, uvijek ga možete skratiti, ali ga ne možete produžiti ukoliko je previše kratak.

-Kako biste spojili vašu policu, vežite čvor na jednom kraju svakog komada konopca i provucite ga kroz donju dasku vaše police. Potom, vežite još jedan čvor na mjestu gdje želite da se nađe vaša druga polica. Izmjerite ovu razdaljinu, pa na istom mjestu vežite i preostala tri konopca. Potrudite se da čvorovi budu ravnomjerni, kako bi polica bila ravna.

enterijer-dizajn-ideje-uradi-sam-polica (3)

-Na kraju, sav višak konopca iznad vaše police skupite i vežite u čvor. Ako ste prilikom mjerenja komada konopca bili velikodušni, onda vaša polica može visiti direktno sa plafona, ali ako mislite da vam je ova dužina previše kratka, dodajte još malo konopca, tako što ćete ga uplesti i zakačite ga za kuku na plafonu.

enterijer-dizajn-ideje-uradi-sam-polica (2)

Povedite računa da vaša polica bude blizu nekog zida, kako se ne bi ljuljala i vrtila.

enterijer-dizajn-ideje-uradi-sam-polica (1)