Kako izbjeći greške pri uređenju

PIŠE Jelena Manojlović, dipl. arh. unutrašnje arhitekture

Prilikom uređenja enterijera, koje ne vode stručna lica, najčešće se dese određeni propusti. Greške u opremanju prostora, dizajnu enterijera i primjeni dekoracija se mogu izbjeći uz nekoliko korisnih savjeta i predloženih koraka u njihovoj primjeni.

Svakako da je sistematično i plansko opremanje preduslov za dobar enterijer – sinhrono biranje opreme, usklađivanje zidnih površina, plafonske visine sa gabaritima namještaja, odabir boja i materijala, ali redoslijed svih faza je od izuzetnog značaja.

Boje zidova

Jedan od startnih propusta je redoslijed izbora boja za zidove. Nerijetko se desi da željena nijansa za bojenje zidova oteža izbor i kupovinu namještaja. Znatno je teže pronaći odgovarajuću boju tkanine ili šaru tekstila na tapaciranom namještaju ili presvlakama i uskladiti je s nijansom zida, za koju postoji mogućnost toniranja i kombinovanja boja.

Takođe, teže je naći i detalje i dekoracije u određenoj nijansi. Zato, prvo birajte boju i dezen dekorativnih tkanina ili tapaciranih elemenata.

Namještaj

Vrlo bitan element su gabariti namještaja. Elemente birajte u skladu s kvadraturom prostora i visinom plafona. Poštujte proporcije kako biste dostigli skladnu kompoziciju. Bitno je napomenuti da komadi namještaja u domovima najčešće ne djeluju isto kao u salonima namještaja, koji su najčešće otvoreni prostori s visokim plafonima. Zbog toga je bitno izdefinisati odgovarajuće gabarite, kako isti komadi namještaja u domu ne bi djelovali predimenzionirano.

Osvjetljenje

Neadekvatno osvjetljenje i raspored rasvjetnih tijela su još jedan često zastupljen problem. Postoji razlika između funkcionalnog i dekorativnog osvjetljenja, koju je bitno tako i tretirati. Osvjetljenje u domu bi trebalo da bude “slojevito”, iz više različitih izvora.

Greške se javljaju i kod vizuelnog “odvajanja” prostora na manje jedinice, naročito kod prostorija koje bi trebalo da budu otvorene jedna ka drugoj – dnevna zona i trpezarija, trpezarija i kuhinja i slično. Domove koji zrače ugodnom atmosferom definiše enterijer “u kontinuitetu” – bez naglih vizuelnih promjena koje se javljaju prelaskom iz prostorije u prostoriju. To se odnosi na boje i obradu zidova, poda, detalja, dekora tekstila…

Ukrasi

Takođe, potrebno je uvesti umjeren broj detalja i ukrasnih predmeta – ne dozvolite da oni vladaju prostorom. Tako su zastupljeni i propusti pri pozicioniranju umjetničkih slika, postavljaju se previsoko ili prenisko. Stoga je potrebno odrediti optimalnu visinu – koja odgovara visini oka. Na taj način se bez naprezanja može sagledati umjetničko djelo. Istovremeno, umjerenost i sklad su bitni i u odabiru istih – sa koloritnog i tematskog aspekta.

Većina ljudi prilikom redizajna doma ima viziju o novom namještaju i odbacivanju starog, što nije uvijek nužno rješenje. Razmislite o reparaciji starih elemenata, koji i dalje vrše funkciju, ali su vam malo “dosadili”. Zavisno od materijala i vrste, moguće ih je oplemeniti i osvježiti. Samo se promjenom boje stare komode može dobiti unikatni retro-chic komad.

Stil

Kada su u pitanju kombinacije stilova – tu bi trebalo voditi računa o njihovom “doziranju”. Problem nastaje kada je prisutno više komada namještaja izvedenih u različitom stilu, koji međusobno kontriraju jedni drugima.

Uvođenje različitih stilova u enterijer može biti izvedeno originalno i efektno, ukoliko postoji likovna veza – boja ili materijal, kako bi različiti stilski elementi činili skladnu kompoziciju. Potrebno je istaći i da je umjerenost sa bojama, dekoracijama i motivima imperativ za ugodno enterijersko okruženje.

U prostoru gdje dominiraju “šarenilo” i neskladan kolorit, svi ti detalji koji privlače pažnju će uticati uznemirujuće na raspoloženje. Svedeni akcenti kojima se želi “razbiti” monotona i unificirana kompozicija su opravdani. Ti akcenti se često vežu za komade namještaja koji su u drugom stilskom maniru ili za one elemente koji se u enterijeru žele istaći.

Dvije do tri boje su dobar izbor za kombinovanje, dok bi šareni uzorci trebalo da budu miks navedenih nijansi ili njihovih tamnijih i svjetlijih tonova.

Pozicioniranje

Još jedna “zabluda” koja utiče na greške koje često srećemo u enterijeru je pozicioniranje namještaja. Ukoliko je većina namještaja postavljena “uz zid” kako bi se formirala funkcija – stvara se osjećaj hodnika, koridora, prolaznog mjesta, a ne mjesta za boravak.

Namještaj pozicionirajte tako da dobijete grupne prostorne formacije – manje jedinice koje će stvarati različite funkcionalne dijelove doma. Bitan je i izbor tepiha, kao i njegovo pozicioniranje.

Loša pozicija tepiha može učiniti prostor vizuelno manjim. Birajte odgovarajuće dimenzije i poslužite se nekim od trikova: krajeve tepiha “podvucite” ispod sofe ili garniture – sobu ćete učiniti prostranijom.

Osim navedenih propusta koji se dešavaju u toku uređenja enterijera, postoji i niz drugih koji se sreću u praksi. Suština je da prostor opremate planski i racionalno. Funkcionalnost, udobnost i estetika su osnova dobrog uređenja, a zajedno proizlaze iz unaprijed definisanog procesa dizajniranja.