Kombinovanje različitih dezena

Kombinovanje različitih dezena u prostoru je odličan način da dodate svom domu unikatan pečat. Na tržištu imamo mnoštvo različitih boja, dezena i tekstura, tako da to nije jednostavan zadatak, ali uspješno izveden rezultira zanimljivim i veselim prostorom.

Ako se odlučite da osvježite i uljepšate vaš enterijer, u tome vam mogu pomoći različite kombinacije dezena, koje će efektno uticati na dekoraciju vašeg prostora, bilo da se radi o malim promjenama ili kompletnom redizajniranju.

Kako biste započeli proces dekoracije, važno je da imate nekoliko stvari na umu – dobar izbor boja i način grupisanja su od izuzetne važnosti.

Boja

Prvi korak je određivanje palete boja koje želite da dominiraju u enterijeru. Krug boja vam može dosta pomoći u izboru kombinacija.

Ukoliko želite mirniju i jednostavniju atmosferu u domu, možete krenuti od monohromatskog kombinovanja, povezivanjem različitih nijansi jedne boje, kao npr. od jako svijetle ljubičaste do tamnoljubičaste. Taj spoj jedne boje u različitim nijansama daje elegantnu i modernu atmosferu.

image

Ako želite u dom unijeti više kontrasta, može vam poslužiti komplementarna šema boja (boje koje su nasuprot jedna drugoj u krugu boja). Komplementarne boje (crvena i zelena, plava i narandžasta) daju živopisan kontrast. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, najbolje bi bilo da je koristite kao sredstvo da istaknete nešto.

Selk_CE_232

Triadna šema boja (boje koje su ravnomjerno raspoređene po krugu boja) idealna je kombinacija za unošenje proljećnog optimizma u vaš prostor. Nijanse zelene, narandžaste i ljubičaste daju efektan kolorit.

www_twigandthistle

Za bilo koju od ovih opcija da se odlučite, važno je da ne odstupate od vaše glavne boje.

Grupisanje

Za postizanje skladno uređenog prostora različitim dezenima, neophodno je i znanje o njihovim veličinama te primjeni istih. Dekoracija bi trebalo da se sastoje od minimalno tri dezena u tri različite veličine.

colorful-spring-living-room-interior-design

Zato prvo izaberite velike, srednje i male uzorke. Kada birate površinu na koju ćete primijeniti izabrani dezen, imajte na umu da velike šare izgledaju najbolje na velikim površinama, kao što su zidovi i tepisi. Srednje veliki dezen je najpogodniji za namještaj, dok se manji dezeni bolje slažu uz minijaturne predmete. Primjer dobre kombinacije je veliki cvjetni dezen, srednji geometrijski i mali print s linijama.

074

Ako želite da kreirate vizuelno veći i viši prostor, koristite dezene sa horizontalnim i vertikalnim linijama. Ovaj princip je najefektniji na većim površinama, kao što su zidovi i tepisi.

Walls_p004-005