Savršen produžetak doma

Opšte je poznato da Holanđani imaju istančan stil kada je riječ o uređenju prostora, arhitekturi, dizajnu, modi… Imaju izraženu svijest o očuvanju tradicije, ali isto tako ne libe se da pomjeraju granice savremenog dizajna.

Štaviše, za njih bismo mogli često reći da su sjajni inovatori i možda najveći ekscentrici modernih oblika.

Arhitekte biroa “Van Ommeren” radile su na renoviranju kuće iz 1930. godine u holandskom gradu Haarlem. Dok je kuća rekonstruisana u tradicionalnom stilu, prilagođena je i modernom načinu življenja.

Arhitekte su bile zadužene za renoviranje dodatnog, produženog dijela doma u dvorištu, koji služi kao zimska bašta ili dvorišna soba. U nju se može ući i direktno iz kuhinje, a uzak i dug prostor zahtijevao je pametan raspored. Na staru konstrukciju postavljena je nova, modernija konstrukcija za prirodniju vezu s okruženjem.

Naime, dvorišna prostorija je ovaj put napravljena od laganog materijala, odnosno pocinkovanog lima, koji je ujedno i jedan od najčešće korištenih materijala za oblaganje u Holandiji. Upotreba lima je bila dobro rješenje i zbog kompleksne krovne strukture geometrijskog oblika, čime odvod vode nije doveden u pitanje. Iako je zahtijevala dosta promišljenog i dobro isplaniranog rada, krovna struktura je pun pogodak.

Čitavom dužinom se nalaze naizmjenični krovni prozori u obliku trougla. Kao što je poznato, Holanđani u svom prostoru izuzetno cijene obilje svjetlosti, tako da se i duž cijele prostorije nalaze veliki prozori. Unutrašnji zidovi su izrađeni od gipsa, a snježnobijela boja im daje i dodatnu svjetlost.

Enterijer ovog produženog dijela doma otkriva i svoju svrhu, poziva na udobnost, odmor, druženje i ljenčarenje. Iako je broj komada namještaja minimalan, tu su jedan krevet za dnevni odmor, dvije stolice i mali stolić, materijalima i bojama sugerišu rafiniran stil. Tu je i nekoliko lampi, polica, šarenih jastučića i uvijek svježi cvjetni aranžmani. Ovo je i svojevrstan predulaz u prostrano dvorište, posuto oblucima i uređeno modernim baštenskim namještajem.

Uređenjem ove prostorije zapravo je dobijeno zatvoreno dvorište, idealno za uživanje na toplom u snježnim pahuljama i u ljetnim danima u ugodno rashlađenom prostoru.