Neutralno s dodatkom strasti

Avgust i septembar, vrhunac ljeta i njegov zalazak, vrijeme je kada se odmaramo, opuštamo i vrijeme kada se polako počinjemo pripremati za dolazak jeseni. Varljivo kakvo jest, vrijeme nam baš i ne dozvoljava da puno planiramo unaprijed, ali ipak naš dom uvijek treba da bude naša oaza, mjesto gdje ćemo se osjećati sigurno, lijepo i udobno, bez obzira na to kako je vani.

Kada je početkom godine institut za boje “Pantone” objavio vodeću paletu boja, predstavili su paletu od deset boja, a sve su ostale u sjeni ljubičaste blistave orhideje. Prvi dio palete čine blistava ljubičasta, jarkožuta i narandžasta, prelijepa nova nijansa crvene, a drugi dio palete se svodi na nježne, sofisticirane tonove koji čitavu paletu vode ka smirujućoj neutralnosti.

ŠTA PODRAZUMIJEVAMO POD NEUTRALNIM

Omiljena paleta tonova većini ljudi nalazi se između smeđe i bijele, odnosno nastaje miješanjem te dvije boje čiji proizvod nazivamo neutralnom bojom. Univerzalno govoreći, njihovim miješanjem nastaje bež boja, odnosno njene različite varijante: boja vanilije, slonovače, biserna, puderasta krem, kao i boja bijele kafe, šampanjca i pijeska (koju je “Pantone” predstavio u ovogodišnjoj paleti).

Male, ali prisutne razlike u nijansama tih tonova čine ih idealnima za korištenje u uređenju stambenih prostora, bilo da se kombinuju s tamnim bojama, jarkim ili skroz svijetlim bojama, poput prljavobijele. Osnovna karakteristika te palete tonova jeste da su oni vrlo skladni i elegantni. Njihova primjena je široka te se jednako uspješno mogu koristiti u svim prostorijama u stanu.

LEPRŠAVA SMIRENOST

Želite li smirenost, nenametljivost i udobnost, elegantan i klasičan ugođaj doma, onda je neutralna paleta boja pravi izbor za vas. Sa neutralnom paletom boja moguće je postići vrhunski glamur, baš kao i potpunu mekoću prostora, te dizajneri vrlo često koriste ovu paletu boja. Ali, pripazite ako prostor želite urediti moderno ili minimalistički, neutralne boje bolje idu uz razvedenije strukture i naglašenije teksture, pa bi kombinacija ravnih modernih linija i neutralnih boja mogla dovesti do vrlo dosadnog i potpuno neličnog prostora.

cayenne new collage frenchbydesign blogIpak, neutralna paleta idealna je za svaki dio stana, a najbolje se uklapa u kupatilo, dnevnu sobu i hodnik. U kupatilu zato što je to vrlo često mala prostorija u kojoj ćemo eleganciju najbolje postići tako da je harmonizujemo u neutralnoj paleti, a u spavaćoj sobi neutralne boje će svojom nenametljivošću pomoći da se kvalitetno opustimo i odmorimo. Hodnik, kao najčešće prostoriju bez prozora, neutralne boje će vizuelno “otvoriti” i učiniti da prvi utisak pri ulasku u dom bude topla dobrodošlica.

Neutralne boje su idealne za dnevnu sobu u kojoj su zidovi ukrašeni slikama i drugim ukrasima, jer se kolorizmom neće nadmetati sa bojama dekora.

U malim stanovima su gotovo pa uvijek prisutne na neki način, zbog postizanja urednosti i ritmičnosti i izbjegavanja haosa.

BOJA SLONOVAČE: Boja slonovače je meka neutralna boja, koja nije sasvim bijela, već ima primjese zemljane svijetlosmeđe. Ova boja predstavlja umirujuću, prijatnu boju sa malo sjaja. Slonovača je dugo bila cijenjena i korištena je za nakit, namještaj i dekoraciju. Kao neutralna boja je umirujuća. Ima dosta osobina bijele boje, kao što su čistoća, jasnoća, mekoća, ali je u odnosu na bijelu, boja slonovače nešto bogatija i toplija.

Ova boja pruža umirujući efekat, te je stoga treba koristiti radi podešavanja opuštajućih tonova, a ujedno daje i određenu dozu elegancije.

BOJA PIJESKA: Takozvani nude look, koji je ove godine pokorio modnu industriju, a pojavio se i u trendovima za uređenje je najlakše postići bojom pijeska. Baza su joj bijela i smeđa, koje, zavisno od omjera u miješanju, mogu biti u različitim tonovima. Zbog svoje prirodnosti, ona djeluje diskretno, dok se vještim dodavanjem različitih ukrasa u jarkim bojama izbjegava monotonija.

“Pantoneova” boja pijeska je elokventna i prirodna, budi u nama slike plaže i bezbrižnih ljetnih dana. Ako je kombinujete sa menta-zelenom ili kajsija-roza dobićete savršen prirodni balans.

BOJA VANILIJE: Vanilija nas asocira na toplotu, nježnost, vanil krofnice, sladoled… Ona najviše naginje ka sunčanožutoj, a najčešće se kombinuje sa bijelom, sivom, prirodnom bojom drveta.

BOJA ŠAMPANJCA: Ovo je nijansa s najviše sjaja u paleti neutralnih boja. Asocira na omiljeno svjetlucavo piće po kojem je dobila ime, na svilu, luksuz i glamur. Koriste se za svečane prilike i skupocjene dekore.

ZAČINITE STVARI: Ako vam je neutralna ipak bila dosadna, vrijeme je da začinimo stvari. Šalu na stranu, uz neutralnu paletu obično se preporučuje snažan akcenat u nekoj intenzivnoj boji, tako da se nemojte lišiti upečatljivih dekora ako ste se odlučili za uređenje u neutralnim bojama. “Pantone” ima sjajan prijedlog, riječ je Cayenne jarkoj nijansi crvene koja će zaista “začiniti” svaki prostor (ime je dobila po crvenoj, ljutoj paprici).

Dizajneri imaju namjeru podstaknuti stvaranje modernih kombinacija, neutralnih, nježnih i pastelnih tonova kroz koje će se provlačiti žive i upečatljive boje poput Cayenne crvene.

Ova crvena se odlično slaže sa svim neutralnim tonovima, s obzirom na to da i ona potiče iz prirode, ali i s hladnim tonovima. Možete je koristiti u detaljima, ali i na dominantnim površinama poput zidova.