Najčešće greške u uređenju i kako ih izbjeći

Uređenje doma je, ili bi bar trebalo da bude, proces koji se ne radi nabrzinu i nepromišljeno.

Najveći razlog razočeranje u finalni rezulatat nakon kupovine stvari jeste taj što određene stvari, ma koliko lijepe bile, loše izgledaju u našem prostoru. Da biste takvo razočarenje izbjegli slijedite ove savjete.

Uređenje je proces koji traje

Znamo, žuri vam se što prije završiti proces uređenja ali da biste bili zadovoljni morate odvojiti vrijeme za razmišljanje, izbor i kombinaciju boja, tkanina, dezena…

Takođe, ako ste dugo štedili ili podigli kredit da opremite prostor ne morate sav novac odmah potrošiti. Štaviše, kupovina svih stvari odjednom se smatra najvećom greškom pri uređenju.

Testirajte boje prije farbanja

ljubicasti zidovi

Želite pobjeći od monotonije bijele ili bež boje te svoj prostor opeminiti nekom efektom bojom – odlično. Ali, testirajte tu boju prije nego što se bacite na posao.

Ljudi se obično šokiraju kada nakon farbanja shvate da je boja tamnija nego što su očekivali.

Izmjerite prostor

Ovaj savjet ne možemo pomenuti dovoljno puta. Nema ništa gore od glomaznog namještaja u manjem prostoru.

Da li su vam sve te stvari/ukrasi zaista potrebni

Ne morate biti minimalista da se riješite nepotrebnih stvari. Počnite polako i vidjećete koliko prostor može ljepše izgledati sa manje stvari.

Odmaknite malo taj namještaj

greske pri uredjenju

Jedna od najgorih grešaka koju možete učiniti jest da sav namještaj primaknete uz zid. Odmaknite namještaj barem desetak centimetara od zida (naravno, ako vam prostor dozvoljava) i bit ćete iznenađeni razlikom.

Ne mora sve biti “u tonu”

Smeđa garnitura, smeđi namještaj, smeđi tepih… ne, vaš dom neće izgledati lijepo i moderno ako sve elemente izaberete u istoj boji.

Naravno, pohvalno je izabrati određenu kombinaciju boja koja će prostor povezati u cjelinu ali naglasak je na riječi – kombinacija. Prostor može izugledati kompakto i ako koristite više boja. Trik koji uvijek pali jeste da jednoličnu kombinaciju razbijete nekom upečatljivom bojom.

(Polu)prazni zidovi

ukrasi na zidovima

Zidove nemojte ostavljati praznim ali ni pretjerivati sa kačenjem ukrasa. Nije baš ni sretna opcija ako imate veliki zid i na njemu tek jedan manji ukras.

Razmislite o rasvjeti

Dobro osmišljena rasvjeta učinit će od obične sobe posebnu, ali o tome trebate razmišljati na vrijeme. O količini prirodne i vještačke svjetlosti mislite od početka.