Kako da očistite i dezinfikujete dušek: Jesen je idealno vrijeme za to

Većina nas provede oko trećine svog života u krevetu. Ali kada biste razmišljali o svim klicama, bakterijama i malim stvorenjima koja se osjećaju kao kod kuće u vašem dušeku, velike su šanse da ne i biste toliko spavali.

Iako posteljina može da se mijenja i pere svake nedelje, dušek i dalje zahteva čišćenje – zbog grinja, ulja za telo, znoja i mrtve kože koja pronalazi put kroz vaše čaršave do dušeka.

Uz malo truda, možete da očistite i dezinfikujete površinu vašeg dušeka. Unutrašnjost je druga priča, osim ako slučajno nemate pristup industrijskom parnom čistaču i sterilnoj jedinici za zadržavanje. Ali, uglavnom problem i jeste samo površina.

 

Kako da očistite dušek?

Ako je ikako moguće, očistite svoj dušek napolju na toplom, sunčanom, ne previše vlažnom danu. Postoji razlog zašto imamo proljećno i jesenje čišćenje kuće umjesto zimskog i ljetnjeg. Sunčeva svjetlost će pomoći da se vaš dušek osuši dok ga čistite, a što je još bolje, djeluje i kao prirodno dezinfekciono sredstvo, pomažući vam da ubijete bakterije dobrom dozom UV zraka.

Ako ne možete da izađete napolje, slijedeća najbolja opcija je da oslobodite prostor u svojoj sobi i naslonite dušek na zid ispred sunčanog prozora. Počnite tako što ćete ukloniti što je više moguće prašine (a možda i nekoliko grinja, ako imate sreće) tako što ćete preći usisivačem preko cijele površine dušeka pomoću nastavka za tapacirung.

Ako je razlog vašeg čišćenja “nezgoda” kućnog ljubimca ili mokrenje u krevet, koristite čiste peškire da upijete što više tečnosti prije nego što usisate. Najlakši način za uklanjanje mrlja je sredstvom za čišćenje tepiha i presvlaka formulisanin za uklanjanje mrlja od kućnih ljubimaca. Lagano poprskajte sredstvo za čišćenje po dušeku i tapkajte mrlju od spoljne ivice ka unutra. Ovo bi trebalo da spreči širenje mrlje. Kada mrlja nestane, sve što treba da uradite jeste da obrišite područje vlažnom krpom, a zatim i suvom.

 

Kako dezinfikovati dušek?

Nakon što uklonite prašinu i mrlje, postoji nekoliko različitih metoda koje možete da koristite kako biste dezinfikovali svoj dušek. Uključite parni aparat za odjeću ili drugi ručni čistač na paru po površini da biste ubili klice i grinje .Takođe pospite sodu bikarbonu kako biste osvježili presvlake i uklonili blage mirise. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim usisajte.

Da biste ubili više bakterija, moraćete da koristite i neku vrstu dezinfekcionog rastvora. Izaberite antibakterijski sprej ili rastvor sa mirisom koji volite. Možete da koristite rastvor sirćeta i sode bikarbone ili samo neku jeftinu votku.

Izbjegavajte korišćenje izbjeljivača, koji odlično ubijaju mikrobe, ali su previše grubi za tkaninu na većini dušeka.

Ako koristite tečno sredstvo za čišćenje, razblažite ga toplom vodom prema uputstvima na etiketi, umočite čistu krpu u rastvor, a zatim dobro ocjedite krpu tako da bude jedva vlažna. Cilj je da očistite površinu dušeka, a da ne dozvolite da se zasiti vlagom, što može da dovede do toga da se ubuđa.

Sprej za dezinfekciju lagano poprskajte po površini cijelog dušeka, a zatim obrišite čistom krpom koja je umočena u toplu vodu i dobro isceđena. Obavezno dajte svom dušeku dovoljno vremena da se osuši — najbolje je nekoliko sati sa svake strane. Zatim ga prekrijte svježe očišćenim jastukom za dušek, čaršavima i posteljinom i uživajte u dobrom snu.