Jesu li mirisne svijeće opasne za zdravlje?

Mirisne svjećice u svom domu ima većina ljudi i redovno ih koristi kako bi svoju kuću ispunili prijatnim mirisima. Međutim, mnogi nisu svjesni da u njima postoje opasne hemikalije štetne po zdravlje.

Ukoliko mirisne svjećice koristite rijetko u dobro provjetrenoj prostoriji onda nema razloga za brigu, međutim, ukoliko ih koristite stalno i to u manjim prostorijama, možda bi trebalo da prestanete, ističu stručnjaci za toksikologiju.

Istraživanjima se došlo do rezultata da većina mirisnih svjećica sadrži neka toksična svojstva, kao što je parafinski vosak koji je čvršći od običnog ali je lijepe boje i jeftiniji pa se i koristi za izradu svijeća. Parafin je štetan za zdravlje. Mirisnim svijećama se dodaju i mirisne hemikalije koje mogu da sadrže ftalate koje se povezuju sa različitim zdravstvenim stanjima kao što su tumori ili problem sa plodnošću.

Mirisne svijeće mogu pojačati simptome alergije i astme jer pogoršavaju kvalitet vazduha, navodi se u istraživanjima. Fitilj na svijećama često sadrži olovo koje pak uzrokuje čađ, pa je i on isto štetno za zdravlje.

Umjesto mirisnih svijeća, ukoliko im ne znate sastav, možete koristiti prirodna eterična ulja.

(b92.net)