Jeste li spremni za zimu? Ovu su stvari i aparati koje treba da provjerite u kući

Vjerujemo da većina ljudi zna i praktikuje provjeru sistema grijanja prije zime, bez obzira na to da li se grije na drva, centralno grijanje ili su priključeni na gradsku toplanu.

Možda niste do sada imali tu naviku, ali prije svake zime trebalo bi da pregledate i provjerite sve aparate koji niste koristili tokom ljeta, jer sigurno ne želite da vam prijeko potrebne stvari zakažu kad su vam najpotrebnije.

Baš kao što punite i čistite klimu pred svako ljeto, tako bi pred zimu trebalo da provjerite neke druge “zimske” aparate.

Sušilica za veš je kućanski aparat koji se ljeti uglavnom ne koristi i zato bi ga prije prve zimske upotrebe trebalo provjeriti, da li sve funkcionišea i da li su potrebne neke popravke. Sušilice se jako brzo zagriju ukoliko su im ventili zapušeni i to je prvi znak da nešto nije kako treba.

U slučaju pregrijavanja sušilice trebalo bi da odmah zovete majstora jer vrlo lako može doći do požara. Prije nego što pozovete majstora postoji nekoliko sitnica koje možete provjeriti sami.

Provjerite otvor za ventilaciju koji se nalazi sa zadnje strane sušilice. On ne bi trebalo da bude zapušen ili oštećen.

Čistite filter na kome se skupljaju sve dlačice sa garderobe nakon svakog sušenja. Provjerite da li je sušilica okružena materijalima koji su lako zapaljivi.

Ako sušilicu nećete koristiti duže vrijeme isključite je iz struje.

Kamin je detalj u kući koji daje zaista poseban ugođaj posebno zimi, ali ako planirate ugraditi kamin treba da znate da o njemu treba voditi računa da budete sigurni kako je siguran za upotrebu:

Provjerite da li se svi otvori zatvaraju i otvaraju bez problema. Zovite dimnjačara da očisti dimnjak i zgarište te još jednom potvrdi da je sve u redu.

Naravno, pred zimu bi bilo poželjno i da provjerite izolaciju na vratima i prozorima, da li sve dihtuje kako treba, jer bez obzira na to koliko vam je dobro grijanje, loša izolacija uvijek odvuče dio topline.