Jeste li čuli za japanski stolić Kotatsu, idealan za zimske dane?

Vjerovatno ste i vi izvukli iz ormara najtopliju odjeću koju imate i najdeblje pokrivače, ali kad vidite ovaj japanski stolić shvatićete da je su oni na jednom potpuno drugačijem nivou poimanje “preživljevanja” zime.

Naime, Kotatsu stolić je se koristi u Japanu, a uloga ovog neobičnog komada namještaja je da ih grije za vrijeme hladnijih dana. Zbog svog jedinstvenog dizajna, Kotatsu ima sve što nam je potrebno da cijelu zimu provedu na jednom mjestu!

Iako je Kotatsu trenutno na vrhuncu svoje popularnosti, ovaj genijalni izum datira još iz 14. vijeka, a njegova uloga je da pruža toplinu za vrijeme hladnih dana. Kada uzmemo u obzir koliko je u Japanu hladno tokom zime, ne čudi da se i Kotatsu našao na japanskoj listi izuma. Kotatsu je odličan jer stvara izvor topline ispod stola i tkanine koja ga okružuje pa se toplina zadržava što znači da trošite puno manje toplinske energije od prosječne klime.

Tradicionalni kotatsu uključuje samo praktičan sto i pokrivač, a trenutno se na tržištu pojavila nova i poboljšana verzija ovog jedinstvenog izuma, a naziva se Oki-gotatsu.

Oki-gogatsu je kombinacija stola, kreveta i kauča koji predstavlja centar doma, mjesto gdje se okuplja porodica i mjesto rezervisano za provođenje slobodnog vremena tokom hladnih, zimskih dana.