Ni kvalitet ne pomaže: Regionalni koncept UNA TV „žrtva“ operatera

Kvalitetne emisije informativnog i zabavnog programa televizije UNA, sa odličnom produkcijom i poznatim, regionalnim imenima, koje publika u regionu s pažnjom prati već sedam mjeseci, još nisu izašle na sva vrata i dospjele do svih gledalaca u Bosni i Hercegovini.

Regionalni koncept televizije koja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u ovom trenutku broji 250 zaposlenih, iz nekog razloga nije prepoznat kod svih operatera, što narušava ne samo poslovanje i imidž ove kuće, već i samu ideju spajanja različitosti regija kroz visoku produkciju i kvalitetan program.

„U BiH imamo ugovore sa Mtel-om, Eronet-om i nekolicinom manjih operatera, ali je činjenica da najveći dio tržišta drži BH Telekom, a tu je i Telemah kao dio United Grupe. Još prošle godine, i jednima i drugima smo poslali zahtjeve, ali nismo dobili pozitivan odgovor. Kad ono što smo zamislili, a dobar dio već napravili i pokazali koliko možemo, ne može da dospije do kompletne publike u zemlji, čitav koncept dolazi u pitanje, jer nam je svaka kockica naše regionalne slagalice podjednako važna“, navode iz UNA TV.

Upravo zbog dozvola koje čekaju iz Sarajeva, planirani studio još nije dobila podružnica UNA TV u tom gradu. Sa studijima u Banjaluci, Beogradu i Zagrebu u kojima kao urednici, novinari i voditelji rade poznata lica i imena, TV UNA već je ponudila brojne kvalitetne sadržaje koji se svojom produkcijom i profesionalnim pristupom bitno razlikuju od onoga što bi se na televizijima moglo nazvati „već viđenim“.

Upravo je odabir poznatih i priznatih imena iz regionalnog svijeta novinarstva, uz  visoku produkciju, obilježilo televiziju koja je od starta bila spremna na veliki poduhvat, specifičan koncept, ulaganje i zapošljavanje, ali za sve to, očigledno, još nema dovoljno sluha.

„Zbog samog koncepta koji smo napravili i profesionalnog pristupa, imamo značajne troškove, ali nemamo nikakva dugovanja prema bilo kome. Servisiramo svu infrastrukturu, nijedna plata nije zakasnila, sve obaveze prema državama u kojima poslujemo su ispoštovane. Nemoguće je da je nama više stalo do 80-ak zaposlenih u BiH, nego državi koja od toga ima koristi“, kažu sa UNA TV.

Napominju da su, što se Telemaha tiče, na nekoj vrsti čekanja, ali da im je zbog pokrivenosti tržišta posebno važan BH Telekom iz kojeg su dobili odgovor da trenutno nemaju poslovni interes za saradnju sa TV UNA i pored činjenice da svojim konceptom povezuju države i narode.

Tako su još neki sjajni formati u koje je uloženo dosta truda i novca praktično ostali pred vratima, čekajući emitovanje pred mnogo širim auditorijumom.