Moderna lamperija nije ni slična nekadašnjoj, trenutno je jedan od vrućih trendova

Povratak prirodnih materijala u enterijer kao i modernizirane verzije viktorijanskog stila i uopšteno klasike donio je i drvo kao atraktivan zidni dekor koji je utoplio prostor i dao mu dašak elegancije i raskoši.

Želite li prikriti nedostatke, istaknuti neki dio prostorije, unijeti više prirodnih materijala i topline u svoj dom ili jednostavno osvježiti prostor jer su vam dosadile boja ili tapete, drvene obloge su pravi način da to postignete. Dodatni bonus drvenim oblogama u enterijeru jest što je on jedan od vrućih trendova.

Modernizirana “lamperija”

Današnja ‘lamperija’, koja je bila jako popularna u enterijerima 70-godina prošlog vijeka dolazi u svim nijansama, a ne samo bež kao nekad čime se lakše može zadovoljiti sve ukuse.

drvene obloge

Isto tako, u trendu je oblaganje samo jednog ili dijela zida, a ne čitave prostorije u drvene panele, a nove tendencije u uređenju interijera koriste drvene ploče umjesto keramike – kako na podu tako i zidu. I sve to po uzoru na klasični stil, naročito viktorijanski.

Ovaj stil voli ugradbene drvene police s naglašenim okvirom te drvene panele s ukladama odnosno naborima koji izgledaju poput štukatura.

Koje drvo odabrati

drvene daske za zid

Možete birati pravo, prirodno drvo ili pak kompozitni materijal na bazi drveta, koji je svakako bolji izbor od umjetnih materijala te će biti izvrstan zvučni i toplotni izolator (čak pet puta bolji od cigle).

Takođe, možete birati različite oblike, boje, teksture… izbor je zaista raznolik, a savremenim enterijerima nudi profinjen izgled. Održavanje je jednostavno, i uključuje povremeno brisanje vlažnom krpom te politurom za drvene površine.

lamperija na zidu

tamna lamperija

svijetla lamperija

drvo na zidu

lamperija