Jedinstveni dizajn bara

Dizajneri Cai Xunna i Lin Jiacheng  polaze od koncepta brenda 1/2 Coffee & Bar-a  a to je ljubav prema prirodi. Dizajn interijera organski kombinuje karakteristike ostrva i odgovara na ambicije brenda raznolikim i kompozitnim prostorom.

Bar je smješten na plaži za kupanje Dadeji na planini Shengqi na ostrvu Gulangyu, originalna struktura projekta bila je dio zgrade kompanije Deji iz 19. vijeka, koja je kupolasta zgrada s prirodnim pogledom na more. Okrugle arhitektonske linije izgledaju prirodno  pored plaže Dadeji na ostrvu Gulangyu.

 

Pojednostavljeni arhitektonski stil verande je usvojen kako bi se zadržao veliki dio originalnog arhitektonskog oblika. Fikus malih listova, koji se obično viđa na otoku, raste u zatvorenom prostoru na drugi način, gdje glavne čelične konstrukcije izgledaju kao stabla drveća, rastu oko prostora i protežu široku “krovu” koja pokriva strop, stvarajući sjene i zaklon od sunce i kiša u vlažnom, vrućem i kišovitom suptropskom području. Takođe stvara nevidljivi prostor za ventilaciju i odvođenje toplote.

Slojevi lišća na krošnji formiraju sjenovita svjetla pod osvjetljenjem „sunčanog sjaja“, projektovanog na tlo. U 1/2 Coffee & Baru, svjetlosne trake su ugrađene u praznine između “grančica i drveća” na vrhu, pune ležerne zabave.

Kada padne noć, okolina se postepeno obavija mrakom, a 1/2 Coffee & Bar pokazuje svoj drugi identitet. Pitoma dnevna šuma iskri pod modernim neonskim svjetlom. Bilo da se radi o 1/2 logotipu, “gepeku” ili “sjeni” velikom ili malom, sve izgleda hrabrije i modernije i privlači ljubitelje noćnog života.

 

Xinghao Liu