Čarobna Panda kula

U pitanju je nova kulturna znamenitost koja kombinuje posmatranje, izložbu i razgledanje okoline, a ujedno je i djelo prakse koja slavi spoj prirode i tehnologije. Inspiracija za ovu fenomenalnu građevinu dolazi iz mladica bambusa, biljke koja je široko rasprostranjena u regionu Sečuan – Čongking, i koja ujedno predstavlja omiljenu hranu džinovskih pandi.

 

Glavna struktura kule ima 11 spratova. Na svakom spratu postoji prostrana platforma za posmatranje koja gleda ka centralnom vidikovcu parka za očuvanje prirode. Bez zidova i rešetki, podne ploče i podupirači su jasno izloženi, dok se glavni dio tornja sastoji od podnih ploča i lučnih konstrukcijskih jedinica.

U ovom slučaju, za inspiraciju je poslužio cvijet hibiskusa koji je ujedno i zaštitni znak grada Čengdua. Zanimljivo je pomenuti da se broj latica smanjuje aritmetičkom progresijom od dna kule do njenog vrha, a gledano iz centralnog dvorišta ovaj prostor na svakom koraku demonstrira ljepotu matematike.

Zidovi ove jedinstvene kule imaju mehanički sistem koji otvara fasadne jedinice prema programiranim uglovima i brzini u posebnim danima, kao što su rođenje novih beba Džinovske pande, povratak Džinovske pande iz prekomorskih objekata i drugih važnih praznika. Pogađate – otvor fasade neodoljivo podsjeća na nicanje bambusa.

Panda kula je potpuno programski kontrolisana, sa geometrijskim ograničenjima koja definišu prostor i strukturne komponente, dok je dinamika zadužena za kontrolisanje uređaja koji se uvlači. Ovaj rigorozni sistem matematičkih ograničenja je najvažniji dizajnerski gen projekta, kao i osnova estetike dobijenog prostora.