Jedan od najuspješnijih dizajnera na svijetu osmislio modernu peć na drva

moderna pec na drva

Kada se spomene peć na drva vjerovatno je većini ljudi prva asocijacija stari dobri “smederevac” čiji se izgled uopšteno ne mijenja decenijama.

Ali peći na drva mogu biti znatno modernije, a to je dokazao i jedan od najuspješnijih produkt dizajnera današnjice, Philippe Starck, koji je dizajnirao Speetbox.

Starckova peć je modularna a sastoji se od različitih kubičnih modula koji se mogu kombinovati po želji.

Nezaobilazni element u Speetboxu je, naravno, modul s peći dok se ostali kubični moduli veličine 50×50 centimetara mogu dodavati po željama i potrebama klijenata. Na raspolaganju su moduli za skladištenje ogreva, kao i moduli popunjeni kamenom koji služe da skladište toplotu i da je postepeno odašilju kada se peć isključi.

Postoje čak i moduli u koji se mogu odlagati knjige ili drugi predmeti – na primjer, dekoracija. Ukoliko se pak peć napravi tako da ima samo jedan red modula, gornja površina se može iskoristiti za sjedenje.

Speetbox može da radi sa i bez struje, a njeno srce čini hermetička peć sa čeličnom konstrukcijom. Zanimljivo je da se njome može upravljati aplikacijom na telefonu kojom se može kontrolisati osvjetljenje, temperatura, distribucija toplog vazduha ali i brzina gorenja.

Cena Speetboxa zavisi od konfiguracije.