Rustični zaselak u blizini jezera Como prodaje kuće za dolar

Monti Sciaga, rustični zaselak na švicarskoj granici, posljednji je u nizu malih gradova i sela koji planiraju prodavati kuće za samo jedan dolar.

Monti Sciaga je jedno od najudaljenijih sela u regiji. Ipak, stanovnici imaju pristup tekućoj vodi, što predstavlja priliku za strane investitore. Osim toga, ovo selo nalazi se 115 km sjeverno od Milana i zapanjujućeg jezera Maggiore, dok je jezero Como pored kojeg George Clooney ima luksuznu vilu udaljeno oko 64 km.

“To je planinska jezgra koja je gotovo u potpunosti napuštena sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali je zadržala svoju izvornu strukturu s tradicionalnim arhitektonskim elementima”, prenosi Fox News.

The Local piše da su nekretnine u ruševnom stanju, a od kupaca se očekuje da ih u razumnom vremenskom okviru obnove tako da se u njima može živjeti. Već postoji određeni interes za kuće u ovom selu, no ovaj prijedlog prethodno mora izglasati mjesna zajednica. Ovaj plan podsjeća na niz sličnih planova koji se već provode u ruralnim dijelovima Italije kako bi oživjeli zajednicu i spasili mjesta od izumiranja.

(klix)