Izgled kuhinje kakav želimo

Otvorene kuhinjske police kuhinji daju moderan, suptilan i chic izgled i jedan su od najprisutnijih trendova u uređenju kuhinje. Međutim, čak i kad sjajno izgledaju, nisu svi ljubitelji otvorenih polica, što je i razumljivo jer stvari koje postavljate na police treba da imaju i dekorativni element, a i posuđe na njima znatno brže sakuplja prašinu, te je i čišćenje zahtjevnije.

Zapravo, najbolje rješenje je kao i obično na sredini, ako vam se sviđaju otvorene police, izdvojite jedan dio kuhinje na kojem ćete ih postaviti, ali ne na uštrb zatvorenih ormarića, kojih morate imati dovoljno da “sakrijete” sve kuhinjske potrepštine.

Ako ste još neodlučni, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odluci.

Za početak, otvorite kuhinjske ormariće

Dobro ih pogledajte i iskreno odgovorite šta vidite. Uredno poslagano, lijepo posuđe ili nasumično poredane stvari bez ikakvog reda. Ako je vaš odgovor ovo prvo, onda vrlo lako možete preći sa zatvorenih na otvorene police na kojima ćete izložiti svoje najljepše tanjire, zdjele, čaše, vaze… Ali, ako je vaš odgovor na ovo pitanje suprotan, bolje je da se ne upuštate u ovakav tip uređenja kuhinje.

Da li vam nedostaje prostora

Ako imate pretrpane kuhinjske ormariće ili ste na putu da to uradite, bolje je da otvorene police zatvorite. Stvari na otvorenim policama treba da izgledaju uredno i lijepo, a ne pretrpano. Ako imate manju kuhinju, a puno posuđa i kuhinjskog pribora i aparata, bolje ćete iskoristiti zatvorene ormariće jer u njih možete postavljati razne organizatore koji će vam obezbijediti dodatni prostor za odlaganje. Ipak, vjerujemo da se i u najmanjoj kuhinji može naći mjesta za bar jednu otvorenu policu.

Da li vam se dopadaju vaše stvari

Ako vam se ne sviđaju vaše posuđe i kuhinjski pribor, onda vam se neće sviđati ni stvari izložene na otvorenim policama. Međutim, ako imate kolekciju tanjira ili šolja koje ste dobili na poklon i koje koristite samo u posebnim prilikama, nemojte ih skrivati. Više ćete uživati u njima ako ih izložite na police.

Jedna od jeftinijih investicija koje ćete izložiti na policama su lijepe i zanimljive posudice za začine, minijaturne saksije sa cvijećem ili šareni i veseli kuhinjski pribor.

Kako će uticati na izgled kuhinje

Na kraju je zapravo najvažnije kako će prostorija izgledati s otvorenim policama. Kao što smo naveli na početku, vidjeli smo bezbroj primjera na kojima kuhinje s otvorenim policama izgledaju prozračno, smirujuće i sa stilom koji osvaja. Ako ne izaberete police koje će dobro izgledati u vašoj kuhinji (vertikalne ili horizontalne, šire ili uže, ispod ili iznad ormarića) kuhinja može izgledati upravo suprotno zatrpano i nespretno uređena. Zato se morate potruditi i pokušati vizuelizovati izgled kuhinje s kombinovanim policama, ako već nemate priliku da taj posao povjerite profesionalcu.

51edc97d74c5b63054007b23._w.540_s.fit_

wood-shelves-netherlands-remodelista

Planked-wall-and-open-shelving-kitchen-872x1024

kitchen-makeover-before-and-after-cabin-smittenstudio