Ideje za cvjetni balkon

Kada vaš životni prostor uključuje balkon, imate savršeno mjesto za početak. Iako je uređivanje malog balkona znatno drugačije nego velikog dvorišta, nema razloga da ne uživate u dekorisanju vašeg životnog prostora. Birajući mudro, uvijek možete i mali prostor pretvoriti u oazu za uživanje i odmor.

Predstavljamo vam neke od savjeta kako da olakšate sebi uređenje prostora:

  • Pažljivo procenite raspoloživi prostor – Kada imate posla sa malim prostorom veoma je važno da izbjegnete dodavanje previše zelenila koje se sa teškoćom premješta. Postavite svoje stolice na balkon, kako bi dobili jasan uvid u raspoloživi prostor za uređenje.
  • Izaberite saksije koje se uklapaju u dizajn vašeg balkona – Glinene posude su uvijek dobar izbor jer, pored izgleda, sa lakoćom upijaju višak vlage. Takođe, prilično su stabilne kada su jači vjetrovi prisutni. Opciono, možete odabrati saksije sa bušnim dnom.
  • Izmerite kolika je dnevna osunčanost vašeg balkona – Ovo je veoma važno kod odabira cvijeća, jer pojedine vrsta ne podnose velike vrućine i neće biti u stanju da se razvijaju pravilno. Ukoliko je vaš balkon tokom dana većinom u hladu, najbolji izbor bi bile Hostase, Caladiume i Astibe.
  • Izaberite drvo za vaš balkon – Pažljivo izmjerite visinu vašeg balkona, kako ne bi kupili drvo koje raste previše u širinu i visinu. Neophodno je obezbjediti dovoljno prostora za ostale biljke, kao i za odmor ljudi.
  • Izaberite biljke puzavice ukoliko želite veću privatnost – Ove biljke rastu dosta brzo, lake su za održavanje i pogoduju im svi vremenski uslovi, tako da nećete trošiti previše vremena na njih. Redovno ih obrezujte kako se ne bi širile previše i tako umanjile veličinu vašeg prostora za odmor.

Ostavi komentar