Dekorisanje doma u bojama pijeska

Neki kažu da su boje pijeska “nova siva”, neki ih nazivaju “novim neutralnim”, no u svakom slučaju sigurni smo da ne postoji nijedna bolja nijansa za postizanje luksuznog izgleda enterijera. Kao i druge prirodne nijanse, i boja pijeska stvara osjećaj smirenosti dok istovremeno pruža jednostavnu pozadinu.

 

U svim pješčanim nijansama postoji neka urođena toplina koju vjerovatno nećete dobiti od drugih neutralnih boja poput sive, krem ili bež. Pijesak obuhvata mnogo više tonova od onog koji prvo zamislite na pomen ove riječi. Osim klasične varijante, tu su još i sve zemljano smeđe kao i one sa oker prizvukom.

Koliko god da vam prija neutralnost boje pijeska, stručnjaci savetuju da izbjegavate sve nijanse sa žutim podtonom, posebno u sobama okrenutim ka sjeveru. S druge strane, pravi ton u mračnom dijelu doma doneće sunce u prostor sve dok se potrudite da izaberete nijansu sa pravom količinom topline.

 

Boje pijeska korespondiraju sa elementima zemlje kao što su kamen, drvo, vuna. Koliko god da su mirne, one su istovremeno i dovoljno raznovrsne te samim tim i pogodne da svakom domu daruju malo više stila. Ključno je da boje koje okružuju ovu nijansu budu takože svjetle i komplementarne. Primera radi, zavjese u tamnijoj boji pijeska koje vidite na slikama, savršeno se slažu sa svjetlim namještajem, masivnim drvenim elementima kao i drvenim podom.

No, ne morate se nužno zadržati na bijelim ili svjetlijim krem akcentima. Sve boje pijeska se odlično mogu kombinovati i sa sivom i crnom, te dodatno personalizovati upotrebom smjelijih detalja. Ovakva šema je tako raznovrsna; ima sposobnost da dočara slike pustinjskih safarija i pješčanih plaža, sve u zavisnosti od željene kombinacije.

 

Jedino što nikada ne treba gubiti iz vida jeste da su boje pijeska zadužene za mirnu i tihu atmosferu u enterijeru, te da ne trpe previše smjeo ili šaren namještaj. Ako imate manji prostor, razmislite o tome da napravite pola zida u boji pijeska što će biti idealan način da uključite neutralnu paletu u svoj dom, a da ona ipak ne dominira u potpunosti.