Futuristički eksperiment iz 1984: Zavirite u naselje kuća u obliku kugle

kuce u obliku lopte holandija

Na oko sat vremena od Amsterdama, u Hertogenboschu, glavnom gradu holandske provincije Sjeverni Brabant, nalazi se naselje Bolwoningen.

Izgrađeno davne 1984. godine prema ideji eksperimentalnog arhitekte i vajara Driesa Kreijkampa, ovo neobično naselje izgleda kao da mu je mjesto na Mjesecu ili bar u dalekoj budućnosti. Ipak, zanimljive građevine u obliku loptica za golf zapravo su dom mnogih ljudi.

Naime, Kreijkampa je vjerovao da je kugla najprirodniji i najsavršeniji oblik za život i da je najlakše približiti se životu u prirodi kroz građevine tog oblika.

Bolwoningen se sastoji od 50 kuća. Napravljene su od cementa ojačanim fiberglasom. Kugle su postavljene na cilindrične baze, a prečnik im je  oko 5.5 metara. Ipak, u njih su nekako uspjeli da smjeste dvije spavaće sobe, kupatilo, kuhinju i dnevni boravak.

Spavaće sobe su na jednom spratu, a kuhinja i kupatilo na drugom.

U potkrovlju je dnevni boravak koji pruža panoramski pogled na okolinu, a zahvaljujući prozorima na vrhu kugle i 11 okruglih prozora u kućama ima puno prirodne svjetlosti.

Ovi futuristički globusi još više se ističu jer su smešteni pored “normalnih” kuća. U svakom slučaju za neupućene djeluju prilično zbunjujuće, posebno iz vazduha.

Treba istaći i da se radi o zanimljivom pokušaju jeftinog i standardizovanog stanovanja za socijalno ugrožene. Bile su predviđene i za gradnju na vodi, ali zasad nije zabilježen nijedan takav pokušaj.

sfericne kuce