Povukao se Filip Zepter: Njemački biznismen preuzeo upravljanje Fondom

Njemački biznismen austrijskog porijekla Georg Thaler kupio je Društvo za upravljanje najvećim investicionim fondom u Republici Srpskoj „Zepter fond“ koji raspolaže sa akcijama 124 firme u vrijednosti većoj od 100 miliona maraka, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Thaler, odnosno njegova firma „Thaler Vermogensverwaltung“ GMBH, je i zvanično upisana u Centralnom registru hartija od vrijednosti Banjaluka kao vlasnik 100 odsto akcija DUIF „Zepter invest“ koje je bilo vlasništvo poznatog biznismena srpskog porijekla Philipa Zeptera, odnosno njegove firme „Zepter International“ Kozarska Dubica.

Thaler je nedavno preuzeo i 70 odsto akcija Društva za upravljanje „Kristal invest“ koje upravlja „Kristal fondom“. Vlasnik je 100 odsto akcija „Kristal konsaltinga“ Banjaluka, te 28 odsto akcija „Kozaprevoza“ iz Novog Grada.

Direktor „Zepter investa“ Nenad Tomović potvrdio je danas za CAPITAL da su dobili novog vlasnika, ali nije želio da otkrije više detalja, nastavljajući tako višegodišnju praksu netransparetnog vođenja najvećeg fonda u RS, kojem je svoje povjerenje dalo više od 200 hiljada građana ulažući vaučere dobijene u procesu privatizacije.

Bolje upućenima Georg Thaler nije nepoznat investitor na tržištu kapitala Republike Srpske. Godinama ulaže u brojne akcije. Važi za ozbiljnog investitora koji ulaže na „duge staze“ i raspolaže ogromnim kapitalom.

„U Njemačkoj ima nekoliko svojih dvoraca, te brojne firme. Pored ulaganja u akcije, u Banjaluci kada dođe često kupuje i umjetničke slike. On nije jedan od onih intestitora iz sive zone. Naprotiv“, kaže izvor CAPITAL-a.

Thaler je zapravo državljanin Austrije, ali je čitavu karijeru proveo u Njemačkog gdje i živi. Rođen je 1953. godine u Beču, a doktorirao je ekonomiju 1980. godine na Harvard Business School. Poslovnu karijeru započeo je kao direktor Boston Consulting Grupe. Od 1987. godine kao generalni direktor vodio je finansijski holding „Prince Thurng und Taxis“, čija je djelatnost bila ulaganje privatnog kapitala u raznim granama industrije i usluga.

„Zepter fond“ je u prvoj polovini 2015. godini ostvario 4,2 miliona KM prihoda od dividende. Najveći dio 2,7 miliona KM dividende dobili su od ulaganja u Telekom Srpske, a ostatak prihod im je takođe došao od ulaganje u pretežno telekomunikacioni sektor u svijetu, ali i regionu. Imaju između ostalog akcije od Telekoma Hrvatske, Makedonskog telekoma, Simens Ag Minhen, Telefonica Madrid, te Crnogorskog Telekoma.

Društvo za upravljanje „Zepter Invest“ na čelu sa Nenadom Tomovićem je od „Zepter Fonda“ za upravljanje u prvih šest mjeseci 2015. godine sebi isplatio naknadu za od 1,5 miliona KM. Koliko je zaslužena naknada pokazuje podatak da je „Zepter fond“ u prvoj polovini ove godine ostvario dobit od samo 781 hiljade KM, upola manje nego što je iznosila naknada koju je sebi isplatila uprava.naknada DUIF

Zepter Fond na računima u tri domaće banke ima oročenih 18,5 miliona KM.

Zepter Fond prema polugodišnjem izvještaju raspolaže sa 105.886.417 KM sredstava, od čega 92,4 miliona KM je vrijednost akcija u 126 emitenata, a ostalo od 13,4 miliona KM čine ulaganje u obveznice.

Od upisa u sudski registar 2002. godine nikada svojim akcionarima nisu isplatili ni marke dividende.

U procesu privatizaciji u Republici Srpskoj su od građana prikupili najveći broj vaučera. Nominalna vrijednost njihovih akcija je tada bila 320 miliona KM. Čak 202.195 građana je „Zepter Fondu“ dalo svoje vaučere, zauzvrat nikada nisu vidjeli dividentu, dok je društvo za upravljanje uzelo desetine miliona maraka naknade za upravljanje.

Izvor – capital.ba