Obožavani crni napitak

Većina ljudi bez nje ne može zamisliti dan, a pogotovo jutro. Kafa, taj napitak o kojem se godinama vode rasprave, da li je dobra za naše zdravlje ili ne, kada je treba piti, koliko i kako praviti… koliko pitanja, toliko i različitih odgovora. Ali, jedno je sigurno, kafe se ne odričemo, pa bi zato bilo dobro znati nekoliko stvari o kafi i njenom glavnom sastojku – kofeinu.

Kofein

Kafa je prirodni stimulans. Glavni sastojak kafe je kofein, jedinjenje koje se može naći u oko 60 biljnih izvora, kao što su zrno kafe, list čaja, sjeme kakaoa, plod kole… Kofein djeluje kao stimulans centralnog nervnog sistema. Kafa je dobra u borbi protiv umora i popravlja koncentraciju i pažnju. Stimulativni efekti kofeina započinju već nakon 15 minuta od konzumiranja kafe i traju čak i do šest sati nakon konzumiranja kafe. Kofein se takođe nalazi u nekim lijekovima kao što su lijekovi protiv prehlade, alergije ili bola.

Konzumiranje kofeina pokazalo je pozitivne efekte na funkcionisanje mozga. Istraživanje sprovedeno na medicinskom fakultetu Univerziteta “Harvard” u 2013. godini pokazalo je da konzumiranje između dvije i četiri šoljice kafe na dan smanjuje rizik od suicida. Prema novim istraživanjima unos 200 mg kofeina dnevno poboljšava dugoročnu memoriju.
Realno gledano, kofein predstavlja socijalno prihvatljivu psihoaktivnu supstancu. Pored toliko istraživanja koja potenciraju dobre strane unosa kofeina, kao i velikog broja proizvoda koji ga sadrže, ne čudi što je ispijanje kafe, odnosno unos kofeina u različitim oblicima, toliko rasprostranjen. Pored toga, mnogi od nas zaboravljaju da kofein prolazi kroz hematoencefaličnu barijeru i djeluje stimulativno na centralni nervni sistem. To znači da kofein jeste široko rasprostranjena i društveno prihvatljiva psihoaktivna supstanca.

Milioni ljudi konzumiraju kofein dnevno bez ikakvih vidljivih neželjenih ili štetnih efekata. Ovo ide u prilog činjenici da se kofein može smatrati benignom supstancom, koju može većina ljudi da konzumira bez pojave negativnih efekata po zdravlje.

Više o kafi pročitajte u novom broju časopisa Dom Info