Fascinantna djela arhitekture koja se trenutno grade

Sa sigurnošču se može reći da su mnogi moderni arhitekti pravi vizionari koji nas nastoje približiti zvijezdama. Donosimo vam nekoliko primjera njihovih najimpresivnijih građevina čija je izgradnja u toku, a koje nam pokazuju da je budućnost već stigla.

 

Kobra toranj

kobra tornjevi

Radovi na na tornju u obliku dvije isprepletene zmije u Kuvajtu trebali su početi još 2008. godine, ali je projekat zamrznut zbog finansijske krize. Jedno od ključnih pitanja kada su ovi tornjevi pitanju jeste kako izgraditi liftove u zgradi spiralne strukture.

 

Toranj kraljevstva

kindgom toranj

Kada bude završen, ovaj toranj u Saudijskoj Arabiji biće viši nego Burj Kalifa (koja je trenutno najviša zgrada na svijetu). To će biti prva zgrada koja će dostići visinu preko jednog kilometra. Imaće prostor za kancelarije, luksuzne apartmane, opservatorij te hotel Four Seasons. Izgradnja je započela prošle godine a trebala bi biti završena do 2019.

 

Šangajski toranj

sangajski toranj

Ovu 121-spratnicu krenuli su graditi još 1993. godine, ali su završni radovi još u toku. Međutim, slike impresivnog pogleda sa vrha nebodera vidjeli su mnogi, jer su dva ruska adrenalista prošle godine provalili u gradilište i popeli se na vrh zgrade.

 

Biser Dubaija

dubai pear

Pored najvećeg trgovačkog centra i najvišeg nebodera na svijetu, neko u Dubaiju odlučio je da grad treba imati barem jednu luksuznu zgradu koja će izgledati kao stambeni blok. Planirana građevina sastojaće se od četiri tornja čiji će vrhovi biti spojeni.

 

Agora Garden

agora

Gradnja zgrade Agora Garden planirana je za 2016. godinu, a ona će predstavljati zanimljiv kompromis između industralizacije i važnosti prirode. Uvrnuti toranj biće zelen u svakom smislu te riječi – svaki balkon će imati vrt, energiju će dobijati od sunca, a vodu od reciklirane kišnice.

 

World One

world one

World One uskoro će postati najviša stambena zgrada na svijetu sa 300 luksuznih apartmana koje je dizajnirao Giorgio Armani. Takođe, biće najviša zgrada u Bombaju.

 

Centar za naftna istraživanja Kralj Abudllah

king abdulah

Možda je najniža zgrada na ovoj listi ali to ne znači da je manje spektakularna. Ova zgrada u Saudijskoj Arabiji ima futuristički dizajn kojeg karakterišu isprepleteni šestouglovi.

 

Suzhou Zhongnan

suzhou

Nedavno je u Kini počela izgradnja zgrade visoke 730 metara za koju će biti potrebno 4,5 milijardi dolara. Gradnja će potrajati do 2020. godine, kada će ova zgrada postati najviša u Kini i treća najviša na svijetu.

 

Toranj Lotte World

lotte

Znatno viši od svih drugih zgrada u Seoulu, Južna Koreja, neboder visok 556 metara trebao bi biti dovršen ove godine. Sadržavaće trgovine, kancelarije, apartmane, hotele i vidikovac.

 

Planinski resort Dawang

dawan

Planinski resort Dawang u Kini biće otvoren ove godine. Uključivaće “ledeni zabavni kompleks”, zatvoreno skijalište, vodeni park i viseće vrtove. Kao što možete vidjeti, pravo je umjetničko djelo.

 

Hotel Songjiang

songjang

songjang2

Ovaj hotel koji se takođe nalazi u Kini dizajniran je tako da se nalazi između dvije litice na jezeru. Vodopad će teći niz vanjske zidove ovog hotela, a kome se ne sviđa pogled sa vrha može se spustiti do najnižih spratova koji se nalaze pod vodom.

Izvor – brightside.me