Evo kako da vam farbanje starog namještaja zapravo uspije

kako ofarbati stari namjestaj

Skoro na svakom koraku možete vidjeti neki tutorijal, savjete i ideje kako da starom namještaju i stvarima vratite prvobitni sjaj i spasite ih od bacanja.

Najjednostavniji način da obnovite stari namještaj je farbanje istog, ukoliko mu, naravno, nije potrebna veća tehnička obnova.

Većinu starih stvari možete sami prefarbati mada treba da znate nekoliko trikova. Ukoliko ste se zaletili i prihvatili farbanja nekog starog komada a završilo je tako što se farba počela ljuštiti, završni sloj ostao grub, pojavili se balončići na zaštitnom premazu… onda ste vjerovatno preskočili neki od ovih koraka.

PicMonkey Collage

Šmirglanje namještaja je obavezno

Bez obzira što neki kažu da ovaj dio možete preskočiti, pa čak i piše na nekim farbama, nemojte preskakati šmirglanje (šmirgl papirom P150).

Cilj je da se površina učini samo malo grubljom kako bi osnovni sloj imao za šta da se “uhvati” tako da je ovaj dio potrebno obaviti pažljivo.

smirglanje starog namjestaja

Ukoliko postoje stari slojevi boje na nameštaju, potrebno je koristiti grublju šmirglu granulacije 80 – 100 i detaljnije išmirglati.

Nemojte zaboraviti da poslije šmirglanja vlažnom krpom prebrišite išmirglane površine.

Koristite baznu boju (prajmer)

Baznu boju je potrebno nanijeti kako bi se farba što bolje primila na površinu. Ako prajmer nije u spreju za nanošenje obično se koristi mali spužvasti valjak.

Kada se prajmer osuši, išmirglajte površine finijim brusnim papirom 220 – 240  i očistite ih krpom.

prajmer za namjestaj

Nanošenje farbe

Malim valjkom ili četkom nanesite tri tanka sloja boje. Sačekajte prema uputstvu između svakog farbanja da se sloj osuši.

farbanje starog namjestaja

Važno je da prije sljedećeg farbanja ošmirglate površinu ukoliko ima viška boje ili ostataka drveta i očistite svaki put čistom krpom.

Završni sloj

Novim valjkom nanesite tanak zaštitni premaz u sjaju na bazi vode. Premaz nanesite veoma lagano pazeći da ne ostaju balončići i da površina bude glatka.

obnova starog namjestaja

Ostavite da se osuši 72 sata pre korištenja.

Ako vam se proces farbanja starog namještaja čini dugim i komplikovanim znajte da to nije tačno. Možda je potebno uložiti malo više vremena nego što ste mislili, ali znajte da ako na ovaj način farbate namještaj dobar rezultat neće izostati.