Evo gdje griješite prilikom čišćenja kuće vlažnim maramicama

vlazne maramice za dom

Maramice za dezinfekciju, odnosno antibakterijske maramice u mnogim su kućanstvima neizostavno sredstvo za čišćenje jer su praktične, jednostavne za korištenje i s par poteza, bez puno muke odstrane bakterije i prljavštinu.

Ali, kod korištenja tih maramica činimo jednu veliku grešku zbog koje bakterije zapravo prenosimo umjesto da ih odstranimo.

Istraživači iz Velike Britanije testirali su koliko dobro jedna maramica za dezinfekciju može ukloniti tri različite vrste bakterija na trima površinama od nehrđajućeg čelika. Otkrili su da bi se jedna maramica trebala koristiti samo na manjoj površini (ne većoj od metra kvadratnog) kako bi se ubile bakterije.

Koristi li se maramica na većoj površini ili se različite površine čiste s istom maramicom (na primjer mikrovalna i radna ploča u kuhinji) bakterije se samo prenose s jedne na drugu površinu umjesto da se eliminišu. Zato, ako jednom maramicom očistite veću površinu, radite to pogrešno: vjerojatno vam trebaju dvije ili tri antibakterijske maramice kako biste zaista počistili.

Jednu maramicu nije dobro koristiti za čišćenje više površina jer se tako bakterije i kontaminacija samo prenose, napominje Michaelle Exhume, stručnjakinja za analizu proizvoda u institutu Good Housekeeping. Michaelle takođe preporučuje slijediti upustva proizvođača istaknute na ambalaži.

Ako obrisana površina ne ostaje dovoljno dugo vlažna koliko bi trebala, odnosno koliko piše na pakovanju, samo uklanjate prljavštinu bez da dezinfikujete površinu, kaže Exhume. Dakle, s maramicama za dezinfekciju možete efikasno očistiti dom, ali morate ih koristiti vjerovatno u većim količinama nego što to činite.