Stranci za noć u luksuznim vilama u BiH plaćaju i po 2.000 KM

Iako se Bosna i Hercegovina ne može pohvaliti stabilnom ekonomijom kao razvijenije države, i dalje može ponuditi raskoš za kojom tragaju oni dubokog džepa. Tako i nije začuđujuće da stranci sve češće izdvajaju hiljade KM za nekoliko dana u luksuznim vilama u BiH.

Pretražujući popularne internet oglašivače, nije teško pronaći luksuzne vile, kuće i stanove za iznajmljivanje širom BiH. Cijene, za neke prava sitnica, a za druge čitavo bogatstvo, različite su od grada do grada. Tražeći vilu koja bi mogla ispuniti uslove jedne holivudske zvijezde, iznenadili smo se poprilično širokom ponudom.

Tako, naprimjer, jednu noć u luksuznoj vili u većim gradovima možete provesti za otprilike hiljadu maraka. U zavisnosti od broja spavaćih soba, kreveta, veličine dvorišta, posjedovanja bazena i teretane te drugih atrakcija, cijene iznajmljivanja vila mogu biti nekoliko stotina KM više ili niže.Najviše vila, kao što smo i pretpostavili, pronašli smo u Sarajevu i okolini glavnog grada BiH te u blizini svih atraktivnih turističkih destinacija širom naše zemlje.

Vlasnici luksuznih vila u blizini Baščaršije, njih nekoliko, jednu noć smještaja naplaćuju od 600 do 1.000 KM. Ove vile imaju od četiri do sedam spavaćih soba s 11-12 kreveta.

Jednu takvu vilu s 11 kreveta, udaljenu nekoliko minuta od Sebilja, moguće je iznajmiti jednu noć za 980 dolara. Boravak od mjesec dana u toj sarajevskoj vili košta čak 29.400 KM.

Zanimljive su i vila u naselju Zenik u blizini Ilidže koja košta 880 KM za noć te vila u Hadžićima čije iznajmljivanje na jednu noć košta 960 KM.

Agent za nekretnine Spaho Ljaljić govori nam kako luksuzni smještaj u BiH najviše traže turisti iz istočnih i zapadnih zemalja svijeta. Njima nije veliki problem izdvojiti više hiljada KM za komfor na koji su navikli.

“U BiH se ne iznajmljuju vile u onoj mjeri kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama, ali i dalje klijenti traže takav smještaj. Klijenti, naprimjer, u ljetnom periodu zahtijevaju vile s bazenima i velikim dvorištem, dok u zimskom periodu također žele unutrašnji bazen”, kazao nam je Ljaljić koji dodaje kako se veliki broj vila iznajmljuje ambasadama i ljudima iz biznisa za nekoliko desetina hiljada KM mjesečno.

Najskuplja vila iz BiH na Airbnbu smještena je 45 minuta vožnje od Banje Luke. Ovu vilu s bazenom, saunom, teniskim i košarkaškim igralištem, parkingom za sedam automobila, kaminom u dnevnom boravku i brojnim sobama jednu noć možete imati za 1.960 KM, što je više za skoro dva i po puta od prosječne mjesečne plaće u BiH.

S obzirom na to da su naše olimpijske ljepotice oduvijek bile privlačne turistima, iznajmljivanje vila kojima ne mogu odoljeti ljubitelji planine i zimskih aktivnosti koštaju od 700 do 800 KM jednu noć na Bjelašnici ili Jahorini. Slične cijene kreću se i na Vlašiću.

Iako je najviše luksuznih vila izgrađeno u centralnim i južnim dijelovima naše zemlje, raskošni smještaj nije nemoguće pronaći i u drugim gradovima. Naprimjer, kompletan ranč u Jajcu iznajmljuje se za 960 KM za jednu noć ili vila na Kupresu za 600 KM.Agencije za nekretnine iz BiH rijetko komuniciraju s potražiocima luksuznog smještaja na kraći period. Kako nam je kazala agentica na nekretnine Alma Avdagić, agencije najviše vole zakupodavcima osigurati zakupca na duže staze koji je siguran i s kojim se potpisuje ugovor.

“Bosanci i Hercegovci su prepoznali vrijednost i potencijal tržišta iznajmljivanja luksuznog smještaja pa su se svi uključili na globalno poznate internet stranice gdje se najviše izdaju stanovi i kuće na kraći period”, govori nam Avdagić te, vjerovatno upoznata o situaciji na bh. tržištu, dodaje: “Postoji fama da zakupci s istoka traže luksuzne vile u BiH s puno soba, kupatila…”

Ko su vlasnici luksuznih vila u BiH ostaje misterija. Jedni vjeruju da se mnoge mogu pripisati širokoj imovini bh. političara, a drugi kako je samo neko “sa strane” mogao izgraditi takvu raskoš. Ipak, dok se mnogi pitaju, smještaj u luksuznim bh. vilama teško će ikad moći priuštiti prosječni Bosanac i Hercegovac.

(klix.ba)