Turska ima selo sa stotinama napuštenih dvoraca, izgleda jezivo

Stotine lažnih dvoraca koji su se gradili za bogate ulagače u Turskoj nisu dobili stanare, a izgleda će tako i ostati. Pitamo se, ko bi želio živjeti u ovakvom naselju, koje iako zamišljeno kao bajka, sada izgleda kao jezivi grad duhova.

Projekat Burj Al Babas u sjevernoj provinciji Bolu u Turskoj počeo je 2014. godine, ali njegov investitor, grupa Sarot, nije uspjela da pronađe potrebnu svotu novca za njeno završavanje.

Sarot grupa šokirana je odlukom suda o bankrotu zbog duga od 27 miliona dolara. Projekat je osmišljen tako da obuhvati 732 vile, bazene, turska kupatila, zdravstvene i kozmetičke centre, tržni centar i džamiju, navodi se na sajtu. Iako su kupci iz Katara, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kupili oko 350 od 587 izgrađenih vila, to ipak nije dovoljno.

“Nismo mogli dobiti oko 7,5 miliona dolara potraživanja za vile koje smo prodali zemljama Zaljeva. Žalićemo se na presudu,” izjavio je predsjednik Sarot grupe Mehmet Emin Yerdelen.

Sud je takođe naredio grupi da odmah obustavi gradnju, ali Yerdelen se i dalje nada.

“Projekat je vrijedan 200 miliona dolara. Mi samo trebamo prodati 100 vila kako bismo otplatili naš dug. Vjerujem da možemo da prevaziđemo ovu krizu za četiri do pet meseci i djelimično otvorimo projekat 2019. godine”, rekao je on..