Elegancija toplih tonova jeseni

Smeđa boja daje osjećaj gustoće, topline i mekoće, te daje osjećaj zatopljavanja hladnih prostora. Smeđa boja je boja zemlje, kontemplacije, samoće, povučenosti.

Stvara osjećaj smirenosti, zajedništva, ostavlja utisak čvrstine. Međutim, suviše smeđe može djelovati suviše sumorno i staro, jer se veže za rustikalne materijale. U svojim najsvjetlijim varijantama, poput bež nijansi, smeđa boja istovremeno daje prostoru toplinu i eleganciju.

Savjeti za uređenje u smeđoj boji

Mada je smeđa boja, u gotovo svim svojim nijansama, uobičajena boja namještaja, na zidovima je baš i ne viđamo često, barem ne u tamnim nijansama u kojima smo navikli viđati glomazne ugaone garniture i ormare.

Ako se odlučite za smeđe boje na zidovima (ili jednom zidu) i, na primjer, čokoladnosmeđu nijansu, vaš prostor će dobiti baršunasti utisak i dubinu. Savjetujemo da uz ovakve zidove birate svijetli namještaj i tkanine u bež ili boji vanilije.

Tamnosmeđe nijanse divno se slažu s cijelom paletom ljubičaste i ružičaste boje, oličenje je modernosti u kombinaciji s tirkiznom, dok s crvenom, žutom i narandžastom isuviše zatopljava prostor.

Nijanse smeđe razlikujemo po udjelu sive, žute i crvene boje. Sivi udjeli stvaraju od bež boje do boje crne kafe; žuti udjeli su oker nijanse pa sve do bronzanih, crveni udjeli se kreću od bakarnih do gotovo smeđe-bordo nijansi.

Kada su tkanine u pitanju, smeđa voli gustinu i mekoću, pa teški materijali poput baršuna i vunenih štofova najbolje izgledaju u smeđoj boji.

Smeđa u kombinacijama

Kombinacija smeđe i svijetloplave boje osvježava prostor i stvara moderan izgled enterijera doma. Zamjenom plave boje s nijansom lavande dodajete žensku notu prostoru. Ova kombinacija boja može da bude posebno dobar izbor za kuhinje.

Ako kombinujete smeđu sa bijelom bojom, možete dobiti toplotu pješčane plaže i intimnu atmosferu. Zato je ova kombinacija dobar izbor za trpezarije, kako za moderne, tako i za klasične.

Smeđa i crvena boja su bogata, formalna kombinacija, koja dočarava slike kože i somota. Zato što su obje boje tamne i apsorbuju mnogo svjetlosti, najbolje ih je koristiti u sobama koje imaju dosta prirodnog svjetla. Ova kombinacija vizuelno dodaje klasičan izgled, koji može biti osvijetljen i zasijati sa bež ili svijetlosivom bojom zidova. Ona je posebno dobra za muške spavaće sobe.

Kombinacija smeđe s nijansama žute boje daje toplinu i sofisticiranost enterijeru. Dodavanjem bijele boje osvijetlićete i osvježiti prostor.

Smeđa i zelena su snažne prirodne boje koje se odlično dopunjuju. Ova kombinacija je tradicionalna i relaksirajuća, posebno ako se koriste svjetlije ili prigušene nijanse ovih boja.

Kombinacija smeđe i ljubičaste, kao i smeđe i narandžaste daje moderan i elegantan izgled enterijera i stvara osjećaj udobnosti. S akcentima bijele boje, vrata, luster i šoljice, dobija se svjež, čist i svijetao prostor.

Najzastupljenija smeđa

Wenge boja namještaja već dugo je na tronu kada su u pitanju boje komadnih namještaja za dom. Wenge je tropsko drvo specifične teksture, sa šarama u kombinaciji smeđe i tamne, gotovo crne boje, tako da formiraju zanimljiv reljefast dezen. Wenge predstavlja i ime za smeđu boju koja sadrži sivkasto-bakarne nijanse. U industriji namještaja se koristi pločasti materijal u boji Wenge drveta, tako da se ovo drvo ne eksploatiše. Ova boja se dobro uklapa u moderne enterijere uz metalne elemente i staklo.

Zbog svoje tamne boje, Wenge se primjenjuje kao centralna boja u prostoru u odnosu na koju se kombinuju svi ostali elementi. Pogodna je za veće prostorije jer ih zbog svoje tamne boje čini manjim, stoga je savjet da u manjim prostorijama izbjegavate ovu nijansu. Najčešće se primjenjuje za uređenje modernih enterijera jednostavnih linija i pravougaonih oblika. Uz Wenge se mogu kombinovati sljedeće boje: bež, bijela, boja slonove kosti, svijetlosiva, svijetlosmeđa, pastelnozelena i drugi zemljani tonovi koji se s njom uklapaju po tonalitetu.

Ova boja zatvara prostor pa je najbolje da sve ostalo u sobi bude u svijetloj nijansi, od tepiha, zavjesa, zidova do sitnih detalja. Wenge boja podova pruža izuzetan kontrast u tradicionalnim i modernim enterijerima uz svijetli namještaj i svijetlu boju zidova.

Zemljana paleta

Proteže se od čokoladnosmeđe, preko bež do boje šampanjca. Da li možete zamisliti zidove u boji vanilije sa namještajem i tamnijim smeđim nijansama uz dodatak osvježavajuće bijele?

Ruže i čokolada

Kao što smo prethodno naveli, smeđe nijanse se odlično uklapaju s ružičastim tonovima, ali i plavim i ljubičastim. Ova paleta je kao stvorena za savremeni, mladalački stan koji obiluje živim bojama i dezenima, ali i vintage detaljima koji prostoru daju šarm. Ovo je idealna šema za prostor sa zidovima u svijetloplavoj boji, blijedoružičastim tkaninama i šarmantnim vintage namještajem u, naravno, smeđoj boji.

Smirena elegancija

Različite nijanse smeđe možete spojiti, ali u tom slučaju neka paleta boja bude svedena i elegantna. To možete postići dubokom plavom i uvijek pomirljivom sivom.

Dašak retra

Kada pomislimo na retro, pomislimo i na zelenu, narandžastu i boju senfa, ali ne zaboravite da je retro nezamisliv bez smeđe. Za ove kombinacije preporučujemo sve nijanse smeđe, od bogate čokoladne do svijetle bež, kao podlogu, kao savršen teren za kombinovanje jarkih retro tonova.

 boje2