Razlika između antiknog, vintagea i retra

Ponuda antiknog, vintage i retro namještaja, dekora, odjeće i drugih sitnica nikad nije bila veća. Od supermarketa, specijalizovanih prodavnica, buvljaka do online prodaje, starinske stvari su istinski hit.

Sve ovo je rezultat trendova koji su popularizovali upotrebu starina koje zaista daju šarm, toplinu i jedinstvenost prostoru i ličnom izražaju.

Ako ste i vi ljubitelj ovakvih stvari, onda bi prije kupovine trebalo da znate osnovnu razliku između antikviteta, vintage i retro stvari. Nemojte da vas zavara pusta upotreba riječi, poput “vintage, nov stolić” ili “antikni ormar iz četrdesetih”, stvari na koje smo naišli pretragom online servisa za preprodaju.

Ove stvari jesu lijepe, ali nov stolić ne može biti vintage, a ormar iz četrdesetih će tek za nekoliko decenije biti antikni.

Antikviteti

Pojednostavljeno, pojam antikviteta se odnosi na predmete ili relikvije davnih vremena, ili umjetničko djelo, komad namještaja ili dekorativni predmet koji je star bar 100 godina. Većina država je tako zakonom odredila uvoz i izvoz antikviteta. Međutim, nemojte da vas ovo zavara, u antikvarnicama se ne prodaju samo predmeti stari samo 100 godina, zato ako namjeravate kupiti antikvitet imajte ovo na umu.

antikvitet-komoda

Kod nas se antikvarni namještaj uglavnom sreće u “altdeutsch” stilu njemačke neorenesanse, kojeg karakteriše bogata rezbarija kvalitetnog drveta, ali vrijedni antikviteti su rijetki i uglavnom u vlasništvu kolekcionara.

antikvitet-telefon

Ako mislite da imate antikvitet, prvi korak je određivanje perioda iz kojeg predmet potiče, a ako smatrate da ste nedorasli tom zadatku, najbolje bi bilo da se obratite nekom od udruženja kolekcionara i antikvara koji će vam pomoći u procjeni.

Vintage

Ovaj termin je više rasprostranjen, ali šta on tačno označava? Njegova definicija je još zamršenija, a porijeklo termina je zapravo iz vinogradarstva i pojma “vendage”, koji označava “grožđe ubrano za vrijeme berbe”.

Jedna od alternativnih definicija je “period porijekla i proizvodnje” (na primjer vintage mercedes iz šezdesete ) ili “trajanje postojanja, tj. starost”.

vintage-namjestaj

S obzirom na njegovu široku upotrebu, predmet koji opisujemo s “vintage” trebalo bi da predstavlja doba u kojem je proizveden. Vintage može značiti da je predmet iz određenog doba, kao na primjer “vintage pedesetih”, ali ujedno može značiti da on predstavlja najbolje od kvaliteta ili kvalitet koji povezujemo s određenim dobom. Jednostavno rečeno, to bi trebalo da bude predmet koji prikazuje najbolje od najboljeg podređenom dobu u kojem je nastao.

Na Ruby Lane, jednoj od najvećih prodavnica antikviteta i vintage stvari, predlažu da termin “vintage” ne bi trebalo koristiti kao referenca za predmete koji su mlađi od 20 godina.

Retro

Ovaj pojam bi u našem jeziku označavao osvrtanje unazad, retroaktivno, retrospektiva.

U ovom kontekstu bi bilo nešto što se dovodi u vezu, oživljava ili predstavlja stil prošlih vremena. Retro namještaj ne mora biti star da bi imao ovaj naziv, ali mora izgledati kao da potiče iz prošlosti. Retro može značiti i da nešto nije dovoljno staro da bi bilo antikvitet ili vintage, ali pripada prošlosti i nikako ga ne možemo smjestiti u “moderno”.

retro-telefon-2

Teško je napraviti razliku između retra i vintage ako znamo da nisu precizno definisani, a još je teže sve to svrstati u kontekst izvan predmeta.

U svakom slučaju, ako kupujete nešto što vam se sviđa, onda porijeklo i stil ne treba da vas brinu previše. Ali ako kupujete ili prodajete nešto na osnovu porijekla ili istorijske pripadosti, onda uradite domaći zadatak – istražite.

retro-namjestaj

retro-kancelarija