Jesenje lišće kao dekoracija

Oktobar je sinonim za bogato tonirano otpalo lišće, ali ono ne mora ostati vani. Umjesto toga, tople boje jesenjeg lišća koje postaje tamnocrveno, smeđe i oker san su svakog cvjećara. Osim toga, nikada vam nije potrebno puno cvijeća da napravite elegantan aranžman, to je posebno istinito u jesen. Grane će trajati nedelju ili dve u velikoj vazi  napunjenoj vodom – i ništa neće izgledati tako sezonsko.

U ovom aranžmanu iznad, nagrađivani pejzažni dizajner i cvjetni umjetnik Lucy Hunter koristi Virginia Creeper. Posjetila sam prijateljicu za koju znam da joj  divlja puzavica raste u bašti i odrezala nekoliko dugih pramenova’, kaže Lucy u raspravi o svojoj ideji za botaničke tapete.

‘Stabljike sam stavila u cijevi za vodu i zakačio ih na kuku na stropu mog studija. Nikada moj zida nije izgledao tako dobro!’

 

Fotografija Lucy Hunter © Ryland Peters & Small

 

A za više inspiracija, Lucyina nova knjiga Lovac na cvijeće (Ryland Peters & Small) vodi nas na putovanje kroz godinu dana u njenoj bašti i studiju u Sjevernom Velsu.

 

‘Jesen je poznata po svojim bojama i teksturama, s dolaskom hrskavog lišća, kora, zemljanih žutih i smeđih nijansi’, kaže George Miller, dizajner doma . ‘Sa nekoliko dodataka u vašem domu, poput svijeća i bundeva… možete stvoriti topli sjaj i oblikovati paletu boja koja liči na promjenu godišnjih doba.’

 

Fotografija: Olive & Co X

 

Dizajner Chris Campbell iz kompanije The Charming Bench Company  predlaže kreiranje jesenskog ulaza u vaš trijem ili ulazna vrata tako što ćete upariti listove s drvenim ili metalnim tonovima kako biste stvorili ‘hrabru tačku dizajna koja govori’.

 

Foto: Itziar Aio