Najbolje vunene deke koje kupujemo ove zime

Kada temperatura padne, vunena ćebad su prvo za čim posežemo. Ostala ćebad jednostavno ne mogu parirati autentičnoj udobnosti najboljih vunenih ćebadi, i nije važno gdje se nalazite – na kauču, u kampu ili u krevetu.

 

 

Jesu li vuneni pokrivači dobri?

Dodatna udobnost koju dobijate s vunom dolazi od stvarnih, prirodnih moći. Vuna ima “nabore” u vlaknima, odnosno kovrdže, koje stvaraju vazdušne džepove (zbog toga ovčiji kaputi izgledaju valovito). Umjesto jednostavnog zadržavanja tjelesne topline, ovi vazdušni džepovi regulišu toplotu za konstantno ugodnu temperaturu dok su povezani (tj. manje znoja i ljepljivosti).

Izdržljivost je još jedna ključna prednost vune – otuda njena popularnost za avanture na otvorenom. Materijal je prirodno otporan na prašinu, mrlje, plijesan i, što je najvažnije, vodu. Vlakna vune ne samo da odbijaju kapljice vode, već mogu apsorbirati značajne količine vode i još uvijek vas grijati. Osim toga, ove prednosti će se zadržati: vunena vlakna se mogu savijati mnogo više od sintetike prije nego što se slome, što znači da će vam najbolja vunena ćebad biti ugodna godinama.

Takođe bi trebalo da otklonimo uobičajenu zabludu: dobra vuna je izuzetno meka, ne grebe se. Ako je vuna previše obrađena ili napravljena od tankih, jeftinih vlakana, osjetit će se grebanje, ali visokokvalitetni vuneni pokrivači su svilenkasto glatki na dodir.

 

Koje su najbolje vunene deke?

Prije nego što uđete u detalje različitih vunenih ćebadi, razmislite kako ćete ih koristiti. Vunene deke za kampovanje moraju biti izuzetno izdržljive i idealno tamnije boje, dok pokrivači za kuću mogu biti tanji i moderniji. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine najboljih vunenih ćebadi na internetu.

Materijal: Nije sva vuna jednaka. Alpaka je toplija od ovčje vune, dok je kašmir (poznato) mekši od normalne vune. Čak i u domenu tradicionalne ovčje vune, neke su bolje: djevičanska i merino vuna su kvalitetnije, a neke marke nabavljaju bolju, manje obrađenu ovčju vunu. Takođe, neka ćebad sadrže pamuk ili mješavinu različitih vrsta vune, što može biti dobro kada se uradi kako treba.

Veličina: Neki vuneni ćebad dolaze s više opcija za različite veličine kreveta, dok su drugi veličine kao ćebad. Obavezno provjerite dimenzije ćebe prije kupovine, ili, ako je namijenjeno vašem krevetu, odaberite onu odgovarajuće veličine.

Težina: Težina vunenih ćebadi je jedan od razloga zašto ih ljudi vole. Za referencu, visokokvalitetni vuneni pokrivač veličine kraljice trebao bi težiti najmanje pet funti.

Mogućnost pranja: Iako je većini vunenih ćebadi potrebno hemijsko čišćenje svaka tri mjeseca ili otprilike, nekoliko odabranih može se baciti u mašinu za pranje rublja kod kuće. Ovo je veliki plus, posebno za vunene deke za kampovanje koje se sigurno zaprljaju.