Moderne nijanse zelene

Kada je riječ o bojama, prva asocijacija na proljeće je zelena boja. Zelena je boja zdravlja, tražimo je kada smo uznemireni ili emocionalno napeti. Nastaje miješanjem žute i plave, te u skladu sa dominantnim tonom može biti topla, ljetna zelena ili hladna i osvježavajuća.

Djeluje smirujuće i efikasna je kod iscrpljenosti. Zelena je boja koja ima jak mentalni uticaj na osobe koje borave u prostoru u kojem je ova boja prisutna, to je boja mira, opuštanja, podstiče na razmišljanje, smanjuje stres i balansira emocije. S obzirom na to da djeluje smirujuće, najpogodnija je za spavaće sobe i kupatila.

Nijansi zelene ima bezbroj, a poznati proizvođači boja i dizajneri za naredni period izdvojili su nekoliko omiljenih: boja žalfije, masline, žada i trave.

Zelena boja žalfije

Boja žalfije je zemljani ton, te je najčešće prisutna u provasalskim i toskanskim dekorima i odlično se stapa sa seoskim stilom i nježnim dekorima. Ako želite ovaj dekor u domu, za početak pokušajte sa sofom ili foteljama mekanih tkanina u boji žalfije, drveni ormarić ili kredenac, a uvijek možete naći dekorativnu keramiku u ovoj boji.

set-of-four-writeboards-c2a324-99

Boja masline

Maslinastozelena boja vrlo je popularna, izgleda prirodno i sofisticirano. Zbog rafiniranog i pomalo tajanstvenog karaktera, u posljednje vrijeme dizajneri i arhitekte dosta je koriste prilikom uređenja enterijera, što nas ne čudi s obzirom na to da može izgledati odlično u prostoru. Bilo da je riječ o zidovima, podovima ili namještaju, idealna je za stvaranje zadivljujuće i ugodne atmosfere, bezvremenska je i uvijek šik. Stoga, ako ste u potrazi za bojom s karakterom, ovo je boja koja vam treba.

kitchen-gorgeous-green-kitchen-design-with-small-kitchen-island-and-olive-green-cabinets-also-white-countertop-and-plate-wall-ornament-modern-kitchen-in-green-colour-inspirations

Boja žada

Žad je jedan od najraširenijih minerala i može se naći u puno boja, ali ona najpoznatija i u kakvoj ga skoro svi znamo je zelena boja. Ovaj najcjenjeniji poludragi kamen je simbol mudrosti, pravednosti, odlučnosti, a samim tim istu simboliku ima i zelena boja žada. S obzirom na to da je žad izuzetno popularan za izradu nakita i ukrasnih predmeta, ovu boju ćete najbolje iskoristiti za akcentovanje zelene u prostoru, ukrasnim predmetima kao što su lampe, slike, ukrasne tkanine… Izgledaju bogato, elegantno i mistično.

VER120110_043_1_5

Boja trave

Kada je o uređenju doma riječ, boja trave se odnosi na jarkozelenu. Ona je jaka, upečatljiva, živa boja koja zrači energijom i istu unosi u svaki prostor. Ima pozitivan efekat u domu, ali kada se primjenjuje ciljano, kao na primjer na staklenim zidovima u kuhinji, bordurama keramičkih pločica, plastičnim stolicama, dekorativnom posuđu…

adorable-plan-for-inspiring-lime-green-bedroom-design

Savjeti

Ako želite stan ili neku prostoriju obojiti u zelenu boju, prvo izaberite ton, odnosno hladniju ili topliju, što postižete dominantnijim unosom žute ili plave boje. Ovo će vam biti i odrednica za boje koje ćete kombinovati sa zelenom.

Zelena je možda najosjetljivija boja kada se nađe izvan prirode jer je doživljavamo kao imitaciju prirodne zelene boje i tako reagujemo na nju.

Uz svijetle zelene nijanse uspješno ćete kombinovati neutralni spektar boja (od bež do smeđe), srebrne nijanse, pa čak može biti uspješna kombinacija s ciklama crvenom i ljubičastom.

Uz pastelne nijanse zelene odlično se uklapaju prirodni materijali kao što su pletene korpe, prostirke od jute, tkanine od lana… Takođe, upotrebljava se u nježnim i romantičnim stilovima kao što su shabby chic i boho.

breezy-interior-with-yellow-living-room-decor-with-green-chair-and-picture-collection-and-yellow-table-and-chic-fireplace-915x1156

Classy-Living-Room-Design-Combined-with-Small-Home-Office-Ideas-and-Light-Laminate-Flooring-Divine-Nice-Decor-Cool-Furniture-Mesmerizing-elegant-interior-design-ideas-Futuristic-Style