Elastični plafoni: Za smjela dizajnerska rješenja

Elastični plafoni se već godinama koriste u svijetu, ali na našim prostorima su još relativno rijetko korišten materijal. Ako želite prostor obogatiti atraktivnim elementom, još i energetski prihvatljivim materijalom koji daje velike mogućnosti dekorisanja, onda bi elastični plafon mogao biti prava stvar za vas.

Elastični plafoni predstavljaju, zapravo, vrlo čvrstu PVC foliju, koja se specijalnim postupkom navlači na pripremljenu konstrukciju, ram, koji se potom montira na bazni plafon ili po obodu prostora gdje se planira montaža. Kao rezultat, dobija se idealno ravna i jednoobrazna plafonska površina.

Elastični PVC plafoni uspješno, brzo i bez “prljavih” radova, sakrivaju sve defekte i neravnine baznih plafona, kao i kompletan vidni razvod elektro i svih drugih vrsta instalacija.

nebo8

Dekorativne mogućnosti

Elastični plafoni se smatraju za izuzetno stabilne materijale koji omogućavaju realizaciju najsmjelijih dizajnerskih rješenja.

Spektar boja i struktura materijala (mat, polumat i sjaj) daju čitav spektar mogućnosti, bilo da se radi ugradnji u spavaću sobu, kupatilo, atraktivan i zanimljiv ugostiteljski objekat, ili druge javne ili poslovne prostorije.

Broj dekora koje nude kompanije koje se bave prodajom i montažom elastičnih plafona je veliki, tako da znaju imati i po nekoliko stotina boja i tekstura, uz neograničene mogućnosti štampanja. Zato ćete elastične plafone vidjeti u zanimljivim prostorima, često naglašene dekorativnosti, ali i elegantnim i luksuznim enterijerima. Moguće je uraditi crtež ili 3D formu na plafonu po specijalnoj narudžbi.

podvesnoy-potolok-v-malenkoy-komnate

Otpornost na vodu i buku

Godinama provjeravan čist ekološki materijal još služi kao energo-izolator. Montirana membrana odvaja sloj vazduha i dobija se vazdušno jastuče. Taj sloj toplotno izoluje prostorije i smanjuje gubitak toplote u zimskom i ne propušta toplotu u ljetnom periodu. Nakon montiranja elastičnih plafona, potrošnja energije u domaćinstvu se smanjuje.

U slučaju požara, pri velikim temperaturama materijal ne gori, nego se topi i ne emituje otrovne gasove. U slučaju poplave gornje etaže, elastični plafon se rasteže i prihvata do 1,5 tona vode, koja se potom sliva na otvorima za luster i vraća se u prvobitan položaj bez posljedica.

elasticni-plafoni-01

Održavanje i cijena 

Održavanje plafona je veoma jednostavno, za razliku od običnih, elastični plafoni se brišu najobičnijim sredstvom za staklo, čime se efikasno uklanjaju fleke i mrlje.

Jedna od prednosti elastičnih plafona je i montaža koja se sprovodi za jedan dan bez otpada, prljanja i povređivanja namještaja, zidova i podova.

Početna cijena s materijalom i ugradnjom po metru kvadratnom košta oko 20 evra i u tu cijenu obično spadaju osnovne nijanse, dok ćete izvođenje specijalnih dekora platiti više.

elasticni-plafoni-03