‘Dark Academia’ – novi trend koji interijere ispunjava čudljivim maksimalizmom

Stiglo je neočekivanije ludilo u unutrašnjosti 2021. godine u obliku Cluttercoreove raspoložene sestre maksimaliste, Dark Academia . Ovaj popularni trend ukorijenjen je u bojenju zidova tamnim tonovima i bezbroj raznolikih neobičnih blaga, misli Hogwarts, ali s mnogo više stila. Uprkos pomalo jezivom ambijentu, možemo vidjeti zašto je ovaj trend sve popularniji. 

Baš kao i Cluttercore i Cottagecore, Dark Academia potiče iz platforme društvenih medija TikTok. Međutim, izaziva uzbuđenje daleko izvan digitalnog svijeta-utječući na najveće ovosezonske trendove u uređenju interijera- od zemljanih paleta i restauriranih antikviteta do želje za namještajem u prirodnim tonovima.

 

 

3. IZVOR AUTENTIČNIH ANTIKVITETA

 

Foto: Michelle Nussbaumer

 

Tamna akademija nije moguća bez polica prepunih antikviteta – bilo da se radi o ukrašenom fotookviru, ukrašenom svijećnjaku ili vazi za cvijeće. Uprkos njihovoj živopisnoj istoriji, kreativna direktorka u Albion Nord -u , Camilla Clarke, sugeriše da se antikviteti uklapaju u moderan dom koji se želi prepustiti svojoj odvažnoj estetici. “Toliki ljudi misle da su starine stare, prašnjave i nešto što bi pronašli u kućama svojih djedova i baka, ali antikviteti mogu toliko dodati čak i najsavremenijem prostoru”, dijeli ona. ‘Dajte starini novi dah života i tapecirajte je u svježu lanenu tkaninu ili podebljani baršun. Nema ničeg zadovoljnijeg ako znate da ste odabrali taj komad i da je jedinstven za vaš dom. ‘ 

 

4. PREKINITE ĆUDLJIVU PALETU ZEMLJANIM NIJANSAMA

 

Foto: Tanner's Brown, Farrow & Ball

 

Iako je ovaj trend prvenstveno povezan s jednobojnim tonovima, na sličan način slavi prirodne boje – uključujući zelene i plave – koje su već u trendu ove godine. “Zemljani, prigušeni tonovi pomoći će u stvaranju mirnog prostora, a mi bismo preporučili izbjegavanje dosadnih sivih tonova i zamijenili ih zemljanim zelenilom ili prašnjavim bluzom”, predlaže Camilla. Dodaje da se ove boje ‘mogu koristiti i u klasičnim i u savremenim interijerima’ i pokazujući ‘ljupki osjećaj povijesti’, savršeno kurirajući ovaj bezvremenski trend. 

 

5. ULOŽITE U PRIRODNI NAMJEŠTAJ

 

Foto: Off-Black od Farrow & Ball / Octopus Publishing

 

Na isti način na koji zemljani tonovi doprinose Dark Academia, prirodni namještaj je podjednako uticajan u ovom trendu. No, od svih prirodnih čuda, u što biste prvo trebali uložiti? Camilla ima odgovor. ‘Jedan od naših omiljenih materijala za korištenje je hrast.  To je lijep i prirodan živi proizvod s teksturom i pokretima u zrnu – pomaže u donošenju topline i karaktera u komad namještaja ‘, dijeli ona. Ovaj ton posebno dobro funkcioniše protiv ‘tvrđih materijala poput metala ili kamena’ i, naravno, bogatih nijansi vaše crne boje. Jesu li društvene mreže upravo preoblikovale naše tradicionalne ideje dnevnog boravka ? Naše sobe izgledaju veličanstveno raspoložene.

 

homesandgardens.com