Budućnost je stigla

Ako mislite da ste vidjeli dovoljno savremenih, futurističkih, kreativnih dizajnerskih rješenja za kupatilsku opremu, promijenićete mišljenje kada upoznate 3D štampane slavine. DVX linija slavina, koju jer izradila firma “American Standard”, predstavlja ujedno prvu liniju slavina izrađenih od metala za slobodnu prodaju na tržištu.

Unikatnog, gotovo skulpturalnog oblika, ove slavine mijenjaju način na koji koristimo vodu. Izuzetnim dizajnom obogaćuju naše čulno iskustvo svaki put kada ih koristimo. Ono što smo nekad zamišljali da će se raditi u dalekoj budućnosti postalo je sadašnjost.

UNIKATAN DIZAJN

Vizionari iz “American Standarda” iskoristili su visoku čvrstoću strukture legure i mogućnost pravljenja finih struktura unutar kojih su skriveni vodotoci, te izgleda da se voda pojavljuje “niotkud”. Tok vode iz slavine postaje poput magije koju bismo mogli posmatrati satima.

3D-faucets-from-DVX-by-American-Standard-6

Jedna od slavina se posebno ističe dizajnom, odnosno rešetkastom isprepletenom strukturom. Druga podsjeća na cvijet sa četiri latice, iako je dizajnirana s ciljem tradicionalnijeg izgleda. Ove dvije slavine nas intrigiraju zbog načina protoka vode kroz njih, dok se treća oslanja na “dizajniranje iskustva s vodom”.

Voda iz slavine teče tako da imitira tok vode u potoku. Da bi postigli ovaj poetični efekat, dizajnerski tim je koristio posebnu tehnologiju kako bi podesili svaki od 19 vodotoka i postigli odgovarajući efekat. Ostatak slavine je jednostavan kako ne bi odvlačio pažnju sa dijela slavine iz kojeg voda teče.

MODERNA TEHNOLOGIJA

3D printanje se koristi već godinama za printanje plastičnih modela slavina, iako su to drugačiji procesi izrade. Postoji nekoliko tipova 3D štampanja, a proces štampanja DXV slavina se naziva selektivno lasersko sinterovanje. Sam proces štampanja traje 24 sata, ali to nije sve. Kada se odštampa, slavina se ručno polira kako bi se dobila tekstura slična teksturi srebrnih predmeta koju dobiju nakon dugogodišnjeg korištenja.

3D-faucets-from-DVX-by-American-Standard-2

3D štampanje ovaknih predmeta donijelo je novu eru u kojoj se mijenja način dizajniranja, proizvodnje i industrije uopšteno.

Kao što smo napomenuli, ovo su prve slavine od metala namijenjene prodaji na tržištu, a cijena će im se kretati između 12.000 i 20.000 dolara, te će biti dostupne samo malobrojnima. Nama ostalima ostaje da čekamo pad cijena usljed razvoja novih tehnologija.

927.1983.l-Ams_DXV_3D_Faucet_One_on_black_low_res2