Osvježite svoje kupatilo šarenim tapetama

Tapete su u većini slučajeva jedan prilično jednostavan i jeftin način da svoje kupatilo načinite idealnim kutkom za opuštanje. Iako postoji predrasuda da se tapete u ovom dijelu doma trebaju izbjegavati, istina je da će pravilno provjetreno kupatilo (sa prozorom i dobrom ventilacijom) sa zadovoljstvom prihvatiti ove sve popularnije dekorativne zidne obloge.

 

 

No, savjet je da ih ipak držite dalje od direktnog kontakta sa vodom. Većina tapeta je pogodna za prostorije sa visokom vlagom kao što su kuhinje i kupatila – zapravo, pozadine koje se mogu ribati uglavnom su napravljene od teškog vinila ili bar obložene njime. To je ujedno i najbolja opcija o kojoj biste trebali razmisliti.

Koristite smjeli dizajn tapeta u kupatilu da biste stvorili tačku fokusa odnosno akcentni zid. Prostor iznad lavaboa i iza ogledala je idealno mjesto da očarate one koji koriste kupatilo. Korišćenje dizajna tapeta u nježno plavoj boji pomaže da se prostoru doda smireni morski look, dok će suptilnija tapeta značajnije uticati na osjećaj spokoja, stvarajući savršeno mjesto da se razmazite i odvojite vreme za opuštanje.

U prostoriji punoj mekih nijansi ne želite da tapeta nadjača atmosferu, već da samo doda određeni uzorak, pa je dobra ideja odlučiti se za talasaste varijante ili cvjetni print. S druge strane, ukoliko imate dovoljno prostora na raspolaganju, uzmite veliki i hrabri uzorak kako biste omogućili dizajnu da dominira. Uskladite tonove tapeta sa vašim izborom pločica kako biste osigurali kohezivnu šemu boja i balansirali ukupan izgled.

 

Koristite tapete u živopisnim bojama kako biste oživjeli malo kupatilo i učinili da se osjeća upečatljivijim. Znamo da su svjetlije nijanse u ovom slučaju apsolutni must-have, ali vjerujte nam na riječ, sve više ljudi sa minimalističkim kupatilima se odlučuje upravo za suprotnu opciju i to izgleda zaista fenomenalno! Korišćenje svjetlih tapeta na zidu sa prozorima pomoći će da se osvjetli prostor, ali će zato neki upečatljiviji uzorak bolje skrenuti pažnju sa drugih karakteristika dizajna na zidu.

Pored stvaranja omiljenog akcentnog zida, još jedna dobra ideja za korišćenje tapeta u kupatilu jeste da ih postavite direktno iza otvorenih polica – na ovaj način će prostor postati dinamičniji, posebno ukoliko se odlučite za neki prirodniji dizajn poput lišća ili grana drveća. Pored dodavanja šare, mnoge moderne tapete imaju štampanu foliju koja nudi dodatan nivo sjaja, pa ukoliko vaše kupatilo kuburi sa prirodnim svjetlom eto savršenog načina da “jednim udarcem” rješite dva problema.