Gordon Ramsay ima sjajne savjete za opremanje kuhinje

Poznati kuhar i zvijeda šoua „Paklena kuhinja“ Gordon Ramsay objavio je video sa odličnim savjetima za one koji tek opremaju svoje kuhinje, ili samo vole kuhati i žele rasteretiti prostor od mnogobrojnog pribora za spremanje hrane.

Ako ste ikad kupovali posuđe i sami znate koliko ponekad može biti lako pogubiti se među svim tim vrstama posuda, pribora i dodataka…

Ramsay smatra da u privatnim kućama nije potrebno mnoštvo kuhinjskog pribora na koji ćete potrošiti čitavo bogastvo, nego nekoliko kvalitetnih, pažljivo izabranih komada.

gordon-remzi-savjeti

Dvije šerpe

Jedna srednje veličine ijedna veća, od nehrđajućeg čelika ili bakra, sa što debljim dnom su vam zapravo dovoljne za pravljenje soseva, kuhanje riže, guluaša, supa, tjestinena…Kupite najbolje koje možete priuštiti, brinite seo njima i trajaće vam dugi niz godina.

Tri noža

Veliki za meso, mali za povrće i srednji nazubljeni za sjeckanje. Prije nego što kupite nož uzmite ga uruku i uvjerite se da vam odgovara ruci, nasuprot biće vam teško rukovati njima. Što je teža drška, imaćete bolju kontrolunad nožem.

Avan

Osim što su dekorativi, jeftini u njima ćete dobiti savršenu teksturu začina i drugih namirnica koje trebate usitniti.

Tava

Jedna kvalitetna, veća tava, sa metalnom drškom i neprijanjujućim dnom.

Vaga i cjediljka

Ako volite praviti kolače onda vam je bolje da nabavite digitalnu vagu, a metaljnu cjediljku sa dužom drškom treba da ima svaka kuhinja.

Daska

Drvena daska koju ćete povremeno premazivati (bilo kojim jestivi) uljem i odmah po pranju posušiti takođe spada u osnovne kuhinjske alate.

Rende i gulilica

Poznati kuhar bezova dva komada ne može zamisliti dobro opremljenu kuhinju.

Mi izdvajamo ove savjete, a za sve savjete poznatog kuhara pogledajte video ispod.