Božićna jela širom Evrope

Praznični običaji često se razlikuju od mjesta do mjesta, od regije do regije, te je sasvim logično da se u drugim zemljama za praznike sprema hrana koje se nikad ne bismo ni sjetili. Ukoliko vas zanima šta se za Božić jede širom Evrope, spremili smo mali pregled najzastupljenijih slanih i slatkih delicija, koje se s posebnom pažnjom spremaju za ovaj svečani praznik.

 

Italija

Italijani na Božić uživaju u jelima koja na sto dolaze u najmanje sedam slijedova. Sve počinje klasičnim predjelom (antipasti), pa malom porcijom tjestenine s mesom te paštetom od pačje jetre, nakon čega slijede pečenje, prilozi i salata. Nakon toga na redu su najmanje dvije vrste slatkih jela, a potom dolazi nekoliko vrsta sira, voće te panettone, tradicionalni božični kolač od dizanog tijesta sa sušenim voćem i mirisnim začinima.

 

 

 

Češka

Tradicionalni obrok u Češkoj sprema se na Badnjak, a čine ga riblja supa, pečeni šaran te prilozi od jaja i salate. Ali, u Češkoj je, čini se, broj gostiju za stolom važniji od jela. Naime, po vjerovanju, ako nije paran, gost koji nema partnera do sljedećeg Božića će se oprostiti od života.

 

Poljska

Svečana božićna večera u Poljskoj započinje nakon posta na Badnjak s pojavom prve zvijezde na nebu. Tradicionalno, priprema se dvanaest jela, što simbolizuje dvanaest apostola. Večera započinje lomljenjem i dijeljenjem božićne oblatne na koju su utisnuti veseli motivi, a koja simbolizuje život u ljubavi i zajedništvu. Nakon toga slijedi supa od cvekle s tjesteninom ili supa od gljiva, panirani ili pečeni šaran. Potom na sto dolaze haringe u ulju ili pavlaci, punjene piroške, kiselo zelje s graškom te kolač punjen makom ili orasima i grožđicama. Na kraju se služe paprenjaci i kolač od sira.

 

Švedska i Norveška

U Norveškoj, u kojoj se nekad na Badnjak na sto iznosilo i šezdesetak jela, tradicionalno se služe jela od bakalara i jegulja, ali i svinjska ili jagnjeća rebra, mesne pite i kobasice. Na Badnjak se priprema i puding od riže u koji se stavlja jedan badem. Po vjerovanju, onaj ko ga zagrize sljedeće godine će stupiti u brak.

Švedska božićna trpeza se ne razlikuje mnogo od norveške. Serviraju se pljeskavice u obliku okruglih loptica, pečene hrenovkice, pečena rebra, haringe u različitim sosovima, kuvana jaja, obavezna šunka te tradicionalno jelo od krompira jansons.

Engleska

Božić u Engleskoj obavezno znači pečenu ćuretinu punjenu nadjevom od hljeba, iznutrica, jabuka i sušenih šljiva, uz koju se pripremaju i pikantno crveno zelje i pečeni krompir. Na svečanom stolu obavezan je i plum pudding, kolač od različitog sušenog voća, jabuka, ruma i začina, u koji se stavlja i novčić, koji će po vjerovanju srećnom pronalazaču donositi sreću do sljedećeg Božića.

 

Francuska

Za svečani sto u Francuskoj na Badnjak spremaju različite delikatese od školjki i puževa, različite vrste sira te pečenu punjenu gusku ili ćurku. Obavezan je desert Buche de Noel, kolač koji izgleda kao panj punjen kremom od maslaca.

 

 

 

Španija

U Španiji je na svečanom stolu obavezna supa od oraha ili badema te pečenje, često zamotano i pečeno u tijestu. Služi se i tradicionalni turron, slatki kolač od badema, meda, šećera i bjelanceta.

 

Finska

U Finskoj se Božić proslavlja uz jela od tjestenine, mrkve i krompira sa šunkom ili ćuretinom, te ostala različita jela od ribe i mesa.

 

Danska

Jela od pečene guske, patke, ćurke ili svinjetine tradicionalna su u Danskoj u kombinaciji s crvenim zeljem i smeđim krompirom.

Portugal

Tradicija u Portugalu nalaže da se u ponoć između Badnjaka i Božića jede jelo od usoljenog i sušenog bakalara s kuvanim krompirom.