Biciklistički most budućnosti

Vožnja bicikla je jedan od pet dominantnih načina transporta u evropskim gradovima, i uzela je maha čak i u Americi.

Ali biciklizam na nebu, na visini od 65 metara, na mostu koji povezuje dva nebodera, možda nekome zvuči obeshrabrujuće, ali je projekat koji se planira u Danskoj i koji će krenuti u realizaciju sljedeće godine. Ovo je bilo u planu sve dok ideja za Copenhagen Gate nije odbačena, krajem novembra iz bezbjednosnih razloga sudeći po svjetskim medijima.

“Mogao bih cijeli dan da razmišljam o sigurnosnim izazovima, imajući dvadesetčetvoročasovni javni pristup mostu koji se nalazi na 65 metara iznad tla,” izjavio je Majkl Nilsen, predstavnik razvojnog sektora. Planovi razvoja ovog projekta sada ponovo bivaju iscrtavani.

Ipak je fascinantno vidjeti ono što se umalo nije sprovelo u djelo. Arhitekta ovog projekta pod nazivom Copenhagen Gate, je amerikanac Stiven Hol, koji je takođe dizajnirao pomiješane stambene i poslovne tornjeve konektovane inovativnom biciklističkom i visećom infrastrukturom. Projekat spaja Kopenhagensku luku, i njegova planirana izgradnja treba da počne 2016. godine. Regularna visina ovog mosta nije bila opcija, jer bi blokirala prolaz visokim brodovima i teretnjacima. Kopenhagen takođe posjeduje zakon kojim je naznačeno, da svaka nova kuća mora biti udaljena minimum 500 metara od javnog saobraćaja.

Sudeći po Holl Architects oficijalnom sajtu: “Dizajn za dramatični novi lučni ulaz u veliki grad Kopenhagen je baziran na konceptu dva velika tornja, koja nose dva mosta u dvije različite orijentacije. Sastavljajući se pod određenim uglom, mostovi koji vise uz pomoć kablova, izgledaju kao da se rukuju u vazduhu. Dva tornja će u svom sklopu sadržati restorane, kafee, kancelarije i hotel. Boje ovih objekata vuku inspiraciju direktno iz pristaništa, kao što je kontejner narandžasta.”

Kritičari su iznijeli problem neizvodljivosti, dok biciklisti zapravo moraju da nose svoje bicikle i idu liftom gore, potom opet dole ka prizemnom nivou sa druge strane. Zatim su tu bezbjednosne i sigurnosne zabrinutosti. Ipak, ova struktura sa svojim nevjerovatnim pogledom, bi gotovo sigurno bila zadivljujuće obilježje ovog prelijepog grada.

Biciklistički most budućnosti

Biciklistički most budućnosti

Biciklistički most budućnosti

Izvor – mojenterijer.rs