Đokić: Razvoj energetike najveća šansa Srpske za budućnost

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Trebinju da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća njena šansa za budućnost.

“Republika Srpska je ovog časa mjesto velikih energetskih aktivnosti. U Srpskoj su trenutno u procesu priprema i realizacije u operativnom smislu nalazi mnogo projekata. NJihova vrijednost je sada premašila 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage je ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i već počete operativne aktivnosti”, rekao Đokić u obraćanju na ceremoniji otvaranja trodnevnog Samita energetike Trebinje – SET 2024 koji se održava pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana”.

On je naglasio da Republika Srpska danas u ovom dijelu Evrope važi za možda i najveće investiciono energetsko područje, i to u pogledu hidro, solarne i vjetro energije.

Đokić je istakao da je u tom pogledu posebno atraktivna Hercegovina, ali da nisu zanemarljivi ni potencijali ostalih dijelova Republike Srpske.

On je rekao da Samit širi horizonte i otvara neke nove perspektive za Republiku Srpsku u sektoru energetike.

“Želimo ovim samitom da promovišemo najbolje što imamo i što možemo da damo od sebe, a sve da bismo unaprijedili život i išli u korak sa vremenom. Cilj je da se na Samitu iznese što više dobrih i kvalitetnih ideja koje će nas pokrenuti i voditi ka novim rezultatima u energetici, a time i do ukupnog razvoja Srpske i regiona”, poručio je Đokić i dodao da je na planu realizacije navedenih projekata potrebna podrška finansijskih i drugih institucija Evrope.

Đokić je istakao da je i Republika Srpska, kao i razvijene evropske države, prihvatila proces dekarbonizacije u smislu energetske tranzicije.

“To daje sigurnost svakom investitoru koji želi raditi sa nama na ovim projektima”, rekao je Đokić.

(Srna)